CNN toob esile kaheksa riiki, mis pakuvad riigis elavatele lapsevanematele heldelt soodustusi, et lihtsustada töö- ja pereelu korraldamist. Huvitaval kombel on loetelust välja jäänud Eesti ehkki meist rahvaarvu poolest väiksem Island on ära toodud.

Vaadake ise ja avaldage arvamust, kas Eesti ei peaks oma helde vanemahüvitise süsteemiga samuti selles nimekirjas olema.

Island

Emadest, kellel on alla 15-aastane laps, käib tööl 85%

Islandil kehtib eelmisest aastast nö 5-2-5 vanemapuhkuse süsteem. Ema saab selle järgi viis kuud puhkust, isa samapalju ning kaks kuud jagavad vanemad omavahel ise nii nagu soovivad. Seda kõike võib teha kahe aasta jooksul. Neile makstakse seejuures 80% palgast.

Kolmeaastaseks saades pannakse peaaegu kõik lapsed eel-kooli, mis on vähekindlustatud perede lastele tasuta.

Rootsi

Siin on vanematel võimalik saada kahe peale 480 päeva vanemapuhkust, mis on tasustatud 80% ulatuses senisest palgast. Reegel on see, et kui naine teenib näiteks 30 000 eurot kuus, siis ta saab kuue ja poole kuu vältel 24 000-eurost vanemapalka. Siis on tal võimalus pikendada puhkust 13 kuuni, kuid siis on tema tasu pool kuupalgast. Seejärel võib ta puhkust veelgi pikendada, kuid ainult siis, kui ta on nõus veel vähem saama.

Vanemad võivad puhkust ka säästa, nad võivad selle välja võtta suvalisel ajal enne lapse 8-aastaseks saamist.

Taani

Taanis kestab laspepuhkus 1 aasta. Ema saab 18 nädalat lapsepuhkust, isa kaks nädalat. Ülejäänud 32 nädalat jagavad lapsevanemad omavahel nii nagu soovivad. Riik maksab vanemapalka erinevatele töötajatele erinevas mahus. 84% alla 15-aastase lapsega emadest töötavad.

Prantsusmaa

Suurima sündivusnäitajaga riik Euroopas. Prantslannal on keskmiselt 2,1 last, 74% emadest töötavad. Emad saavad 16 nädalat lapsepuhkust, isad 11 järjestikust päeva. Pered saavad riigilt lisaks mitmesuguseid igakuiseid toetusi.

Holland

Hollandi lapsed on UNICEFi hinnangul kõige rahulolevamad maailmas. Hollandlastel on maailma lühim töönädal - keskmiselt 29 tundi. Lapsevanemad saavad aga oma töötundide arvu veelgi vähendada, saades näiteks tunnitasu. Koguni 1/3 naistest ning ¼ meestest töötavad siin riigis osalise tööajaga. Tasustatud vanemapuhkus kestab 16 nädalat, kuid võib kasutada ka 26-nädalast puhkust, seda kuni lapse 8-aastaseks saamiseni.

Soome

Vanemapuhkus kestab 18 nädalat ning lisaks võivad vanemad kasutada 26 nädalast puhkust. Need vanemad, kes otsustavad mitte kasutada päevahoiu teenust, saavad igakuist toetust kuni lapse kolmanda eluaastani. Vanematel on õigus nõuda töötundide vähendamist kuni nende laps läheb teise klassi. Soomes on esmaklassiline päevahoiusüsteem.

Norra

Ema saab puhkust kolm nädalat enne sünnitamist ja kuus nädalat pärast sündi. Vanemad saavad kahe peale võtta kokku 46 nädalat 100% töötasuga lapsepuhkust või 56 nädalat 80% tasuga puhkust.

Kanada

Ema saab 17 nädalat puhkust, lisaks jagavad vanemad omavahel 35-nädalase vanemapuhkuse. Veel pakub riik mitmeid igakuiseid  toetusi, näiteks 100 dollarit lapsehoiutoetust alla 6-aastasetele lastele.

Eesti numbrid on eeskujulikud

Tegelikult peaks selles nimekirjas olema ka Eesti. Meil makstakse vanemahüvitist 435 päeva või lapse 18 kuu vanuseks saamiseni. Kehtestatud on nii alam- kui ülempiir, kuid suur osa emadest saab igakuiselt kätte palgaga võrdse summa. Enne vanemahüvitist võib võtta ka rasedus- ja sünnituspuhkust, mis on 140 kalendripäeva.