Euroopa Komisjon avalikustas täna oma kevadise majandusprognoosi. Eesti jaoks on tähtsaim Brüsseli väljendatud usk, et selle aasta eelarvedefitsiit ei lähe üle 3 protsendi SKP-st.

Teatavasti ei tohi euroalaga ühineda sooviva EL-i liikmesriigi valitsussektori defitsiit nn Maastrichti kriteeriumite järgi olla suurem kui kolm protsenti sisemajanduse koguproduktist.

Samas prognoosis hindab Euroopa Komisjon Eesti selle aasta majanduslanguse suuruseks 10,3%. Majanduse seis ei lähe oluliselt paremaks ka järgmisel aastal, sest kokkutõmbumine Brüsseli arvates jätkub, ehkki mitte nii suure kiirusega, ulatudes 2010. aastal -0,8 protsendini.

Samas leidub komisjoni prognoosis valitsuse jaoks ka hoiatav märk. Nimelt pakutakse 2010. aasta eelarvedefitsiidiks 3,9 protsenti, mis on suurem kui euroga ühinemiseks lubatav määr. See tähendab, et valitsus peab juba täna hakkama tegelema 2010. aasta eelarve puudujäägi vähendamise küsimusega.

Juhul kui järgmise aasta alguses peaks toimuma Eesti „hindamine” euro kasutuselevõtuks 1. jaanuarist 2011 ja eeldatav 2010. aasta defitsiit jääb 3 protsendist suuremaks, ei pruugi komisjon Eestit euroalasse soovitada. Brüssel võib eelarvedefitsiidi kriteeriumi täitmise juures jälgida ka seda, kas riik on suuteline defitsiiti allpool piiri ka jätkusuutlikult hoidma.

Euroopa Komisjoni kevadise majandusprognoosi Eesti osa saab lugeda siit: http://ec.europa.eu/economy_finance/pdf/2009/springforecasts/ee_en.pdf