„Võib öelda, et rahvuslikust postifirmast sai just möödunud aastal rahvusvaheline logistikaettevõte," ütles Omniva juhatuse liige Ansi Arumeel.

Kokku saabub Omivasse erinevaid rahvusvahelisi pakisaadetisi kuus keskmiselt ligi 350 000. Välismaalt Eestisse saabuvad pisiesemed peamiselt Hiinast, Suurbritanniast, Soomest, Saksamaalt, Hongkongist ja USAst. Võrreldes 2013. aastaga kasvas mullu näiteks Hiinast saabunud postisaadetiste hulk 70%.

Eestist välismaale saatmisel on peamised sihtriigid Soome, Saksamaa, Norra, Rootsi ja USA. Võrreldes 2013. aastaga kasvasid mullu saadetiste mahud kõikidesse riikidesse. Üle kahe korra kasvasid mahud Saksamaale ja Norra saatmistel. Mahud kasvavad seoses Eesti kaubandusettevõtete huviga laieneda lähiturgudele. Peamiselt saadetakse Eestist välismaale kosmeetikatooteid, loodustooteid ja spordikaupu.

Eesti e-poodidest

„Eesti e-kaubanduse 24-protsendiline kasv näitab, et tarbijate usaldus e-kaubanduse vastu on tublisti tõusnud ning meie e-kaupmehed on head tööd teinud. Omnival on suur rõõm olla partneriks nii kaupmeestele kui tarbijatele," rääkis Arumeel.

„E-kaubanduse kasv ei ole meile üllatuseks. Oskasime seda prognoosida ning oleme selleks valmistunud. Oleme vastavalt vajadusele värvanud juurde ka inimesi, kuid eelkõige oleme panustanud oma tööprotsesside efektiivsemaks muutmisse. Just e-kaubanduse arengut silmas pidades oleme investeerinud näiteks pakiautomaatidesse. E-kaubandusega seotud teenustesse investeerisime mullu ligikaudu miljon eurot ning sama plaanime teha ka tänavu," lisas ta.

Pakiautomaatidega saadetud pakkide arv kasvas 2014. aastal võrreldes aasta varasemaga Eestis pea 40%. Lätis kasvasid pakimahud enam kui kolm ning Leedus enam kui kaks korda. Sellest tulenevalt laiendas Omniva möödunud aastal ligi kolmandiku võrra ka oma pakiautomaatide võrgustikku nii Eestis kui Lätis. Pärast laienemisi on Omnival Balti riikides 189 pakiautomaati, millest 98 asuvad Eestis - tegemist on suurima pakiautomaatide võrgustikuga nii Eestis kui ka Baltikumis.

„Omnivat teatakse eelkõige logistikapartnerina, kuid tegelikult oleme me e-kaubandusega seotud veel läbi mitmete teiste teenuste. Meie Maksekeskus näiteks on täna Eesti e-kaupmeeste eelistatuim makselahenduse pakkuja ning Maksekeskusega liitub keskmiselt 60 uut e-kauplust igas kuus. Omniva on endale eesmärgiks seadnud olla e-kaubanduse veduriks Eestis ning seda rolli püüame me ka täita. Veel sel aastal on meil plaanis avalikkusele tutvustada ka mitut uut lahendust, mis peaks nii e-kaupmeeste kui ostlejate elu senisest veelgi lihtsamaks ja mugavamaks muutma," rääkis Ansi Arumeel.