Danske Markets Baltics juhi Howard Wilkinsoni sõnul on Hiina paljude jaoks vägagi huvitav majanduse kasvu- ja avanemise lugu ning ühel või teisel viisil soovivad paljud sellest osa saada, teatas pank.

"Piirangute tõttu pole aga veel kuni viimase ajani olnud välismaalastel võimalust teha selliseid lihtsaid asju nagu osta või müüa Hiina jüaane ja teha selles valuutas hoiuseid. Kuivõrd Hiina on end rohkem ja rohkem välismaailmale avamas, kus nö vaheetapina on Hongkongis tehtud jüaanidega kauplemine võimalikuks, siis on nii Hiina jüaani ost, müük kui ka hoiustamine saanud võimalikuks. Kuna Hiina jüaani maksed pole endiselt veel võimalikud Mandri-Hiinasse (küll aga mujale), on antud võimalus huvitav eeskätt inimestele, kes soovivad oma vahendeid hajutada või siis panustada Hiina jüaani tugevnemisele ning ühtlasi teenida hoiuseintresse," selgitas Wilkinson.

Wilkinsoni sõnul on klientide huvi oma vahendeid hajutada märgatavalt kasvanud iseäranis just möödunud kvartalis. Levinuimateks valikuteks on siiani olnud vaid eurosid hoiustanute puhul Norra ja Rootsi kroon. Seni dollarihoiuseid teinud klientide puhul on populaarsemad olnud aga Austraalia, Singapuri ja Kanada dollar.

Viimastel aastatel on Hiina jüaan kontrollitult mõned protsendid aastas tugevnenud USA dollari vastu ja sellele prognoositakse ka jätku, kuivõrd Hiina on andnud järele survele oma liialt odavana hoitud valuutal tugevneda lasta.

"Kui investoril on nägemus, et sama protsess võib jätkuda ja ühtlasi oodatakse, et euro võiks USA dollari vastu edasi nõrgeneda, siis tõotab see anda üsnagi korraliku tulu jüaani tavahoiuse näol. Euro liikumine dollari suhtes on oluline just investoritele, kelle põhivaluuta on euro, kuivõrd Hiina Keskpank on hoidmas jüaani kurssi dollari vastu teatud piirides ja kui dollar peaks märgatavalt tugevnema või nõrgenema euro vastu, siis teeks seda sama läbi ka jüaan," lisas Wilkinson.

Valikuvõimalus on Sampo Panga klientidel aga enam kui 20 valuuta vahel ja selleks ei pea olema suurinvestor, et eksootilisemaid valuutasid soetada ja neis hoiuseid teha. Miinimumkriteeriumiks on vaid see, et hoiustatava summa väärtus eurodes oleks vähemalt 5000 eurot ja hoiuse kestus oleks vähemalt 1 kuu. Euro ja USA dollari puhul on tähtajalisel hoiusel minimaalne hoiustatav summa 65 eurot või selle ekvivalent USA dollarites.