President Petro Porošenko andis täna Ukraina kodakondsuse kolmele tulevasele ministrile, kes ei ole pärit Ukrainast. Üks neist on leedukas Abromavicius.

„Mul on hea meel, et olen saanud Ukraina kodanikuks. Ma olen kümme aastat olnud abielus ukrainlannaga ning minu kolm last on sündinud Kiievis. Me oleme selle ilusa riigi patrioodid. Ma loodan, et minu kogemused ja töö aitavad Ukraina majanduslikus arengus viia hoopis uuele tasemele. Soovin tuua valitsemisse läbipaistvust ja avatust ning aidata kaasa oluliste reformide läbiviimisele. Seda kõike võimalikult lühikese aja jooksul," ütles Abromavicius.

Abromavicius on õppinud ja elanud Eestis. Ta tudeeris Concordia ülikoolis ja töötas kunagi Swedbankis, kust ta siirdus edasi Rootsi Bruinswick Directi ja sealt East Capitali.

"Ta on töökas, nutikas, ambitsioonikas, aga kindlasti saab tal Ukrainas uut väljakutset teostades olema väga raske. Aga Aivaras on terve elu olnud selge sihiga ja oskab end kehtestada," ütles Ärilehele tulevase ministri üks Eesti-perioodi sõpradest.

Veel kaks välismaise taustaga ministrit

Rahandusministri kohale kandideerib Ameerika-Ukraina päritolu Natalia Jaresko. Tema on elanud Ukrainas 20 aastat. "Ma olen tänulik selle võimaluse eest, et mul on võimalik Ukraina elanikele kasulik olla."

Tervishoiuministri kohale kandideerib aga Gruusia päritolu Aleksnder Kvitashvili, kes oli enne tervishoiu, töö ja sotsiaalasjade minister Gruusias. Ta on juba kolm kuud aidanud Ukrainal ette valmistada tervishoiualaseid reforme ning nüüd pakuti talle ministri kohta. "Mul on suur au saada Ukraina kodanikuks ning ma nõustusin hakkama valitsuskabineti liikmeks," ütles ta.