Seni on keskusele kõige rohkem kuulsust toonud probiootiline Lactobacillus plantarum Tensia, mida sisaldab E-Piima toodetav Südamejuust.

Teine, alles patenteerimisel olev bakteritüvi on Inducia, mis soodustab seedimist.

Oma tervislikust bakteritüvest ei ole ilma jäänud loomad, kellele on arenduskeskus patenteerimas bakterit, mida segatakse näiteks lehmadele silo sisse.

Kaasajal on toote valmimise puhul vaatluse alla võetud valmistamise kogu protsessiahel alates tooraine tootmisest kuni lõpptooteni. "Järjest rohkem pööratakse tähelepanu ka loomade heaolule," tõdes tervisliku piima biotehnoloogiate arenduskeskuse juht Ene Tammsaar arileht.ee-le.

Mille poolest bakterid erinevad?

Ka piimatöötleja Tere lisab Dr Helluse tootesarja toodetesse Eesti esimest Tartu ülikoolis välja töötatud ME-3 piimhappebaktereid. Kui iga piimatootja saab "oma bakteri", siis kuidas neil vahet teha: mille poolest bakterid omavahel erinevad?

"Igal bakteril on oma spetsiifiline omadus ja need bakterid täiendavad üksteist. See ei tähenda seda, et üks on halvem või teine parem," selgitas Tammsaar. "Need on bakterid, mis on inimorganismis kõik tegelikult olemas. Me viime neid toodetega organismi, mis on näiteks kahjustada saanud või millel on mingid vead juures. Aga mingil juhul ei ole nad konkureerivad, nad on ainult täiendavad."

Kui ME-3 bakter on antioksüdantsete omadustega ning vähendab ateroskleroosi riski, siis Südamejuustus sisalduv Tensia aitab Tammsaare sõnul parandada südame-veresoonkonna tööd.

"Eesti toiduainetööstus on eksportinud rohkem mahutooteid. Aga mahutoodete eksportimise aeg on täis, sellega ei teeni enam raha. Kogu aeg tuleb anda lisandväärtust. Lisandväärtus ongi see tervislikkuse komponent, mis antakse probiootikumidega jne," ütles Tammsaar.

Tammsaare sõnul nähakse toiduainetööstuses väljapääsu meditsiiniliste probleemide lahendamisel, kuna tervislikud toiduained aitavad eelkõige ennetada mitmeid haigusi või probleeme nagu näiteks rasvumine ning vähendada ravikulusid.

Kui tervislik bakterit sisaldav toode ikkagi on?

Reklaamidest jääb kõrva, et see või teine toode tänu bakterisisaldusele nii ja nii tervislik. Kuivõrd seda uskuda? "Meie ei saa enne midagi pakendile panna, kui me ei ole läbi viinud inimestega tehtavaid kliinilisi katseid," selgitas Tammsaar. "See tähendab seda, et me oleme oma bakterit sisaldavat südamejuustu andnud inimestele süüa ja pärast teinud analüüse, millest me saame järeldada, et toode mõjutab vererõhku."

"Need on väga selgelt ja kindlalt reguleeritud toimingud," ütles Tammsaar.

Tarbija kindlust peaks suurendama ka alates järgmisest aastast kehtima hakkav nõue, mis ei luba tooteid reklaamida tervislikuna ilma, et see oleks kliiniliste katsetega tõestatud ning Euroopa Liidus registreeritud.