„Soovime ajaga kaasas käia ja muuta pangakonto avamise lihtsamaks ning kiiremaks, kuid säilitades samas vajaliku turvalisuse. Kuna juba mõnda aega on olemas infotehnoloogilised lahendused, mille abil saab inimese tuvastada distantsilt, on mõistlik võimaldada seda kasutada ka pangakontode avamisel. Tahan siinkohal eraldi tänada kõiki erasektori partnereid, sest nende panus eelnõu põhimõtete kokkuleppimisel oli väga suur,“ ütles siseminister Hanno Pevkur.

Tema sõnul on see suur samm ka e-residentsuse programmi arengus. „Eesti e-residendiks pürgijate hulk on osutunud kavandatust suuremaks ning teenuste arendamine võimaldab Eestisse tuua uusi investeeringuid ja töökohti,“ lisas Pevkur.

E-residentsuse nõukogu juhi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsleri Taavi Kotka sõnul on konto distantsilt avamise võimalus väga oluline ja seni puudunud lüli e-residentsuse abil loodud virtuaalses ärikeskkonnas. „Kui seni pidi e-residendist ettevõtja tulema Eestisse, et avada pangakonto, siis kavandatav seadusemuudatus annab e-residentidele võimaluse avada pangakonto ja alustada ettevõtlusega Eestisse tulemata," märkis Kotka.

Kuidas isik tuvastatakse?

Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse muudatusega nähakse pankadele ette võimalus asendada kohale tulemise nõue kolmest osast koosneva isikutuvastamisega. Nimelt tehakse inimesega infotehnoloogilise lahenduse teel intervjuu ja see salvestatakse.

Inimese tuvastamiseks kasutatakse Eesti Vabariigi väljaantud digitaalseks isiku tõendamiseks ettenähtud dokumenti, välisriigi väljaantud isikut tõendavat dokumenti ja isikut tõendavate dokumentide andmekogusse kantud isiku tuvastamise andmeid.

Samuti peab pank veelgi tugevdama rahapesu ennetamise ja tõkestamise meetmeid. Täpsema regulatsiooni valmistab ette rahandusministeerium. Mõistagi jääb pangale endiselt õigus tuvastada isik inimesega samas kohas viibides. Teenus on mõeldud kõigile, kellel on Eesti ID-kaart, digi-ID või e-residendi kaart.

Praegu tuleb tehingus osalevad või teenust kasutavad inimesed tuvastada, viibides inimese või tema esindajaga samas kohas. Kui seaduses sätestatud tingimused on täidetud, on infotehnoloogiliste vahendite abil tuvastamine samaväärne samas kohas isiku tuvastamise nõudega. Loodav juriidiline ja infotehnoloogiline lahendus on näiteks ärisuhte jälgimise puhul isegi tugevam meede kui inimese või tema esindajaga samas kohas viibimine.

Taotlusi e-residendiks saamiseks on üle 10 000

Isikut tõendavate dokumentide seaduse muudatusega on kavas lihtsustada e-residendi digi-ID menetlust. Nimelt võib edaspidi saada e-residendiks ka inimene, kes soovib e-residendiks saada, kuid kellel ei ole praegu seost Eesti riigiga.

Tänaseks on üle 10 000 inimese teinud taotluse e-residendiks saamiseks. Taotlusi on esitatud kokku 127 riigist, kõige enam Soomest, Venemaalt, Ameerika Ühendriikidest, Ukrainast ja Itaaliast.