üks rahvusvaheline suurfirma kavatseb Venemaa turule minekuks teha Eesti tööstusesse kahe miljardi krooni suuruse investeeringu, teatas firmat konsulteeriv Välisinvesteeringute Agentuur.

Kuna asi on alles läbirääkimiste staadiumis, ei soovinud EIA juhid investeeringu tagamaid lähemalt kommenteerida, öeldes vaid, et investeeringut kavandatakse tööstusesse ning selle tegemise üks põhieeldusi on edasine Venemaa turule pääsemine.

Suurinvestor peab samaaegselt Eestiga läbirääkimisi ka Venemaa, Soome, Läti ja Leeduga.

EIA peadirektori Jüri Sakkeuse sõnul on praegu Venemaaga suhtlemisel takistuseks piiri- ja topelttolliprobleemid.

üRO Kaubandus- ja Arenguorganisatsiooni (UNCTAD) andmetel oli Eesti Kesk- ja Ida-Euroopa riikide seas välismaiste otseinvesteeringute mahult ühe elaniku kohta 1996. aastal Ungari järel teisel kohal.

Seoses suurerastamise lõpulejõudmisega rõhutatakse aruandes vajadust liberaliseerida välisinvesteeringuid puudutav seadusandlus ja tagada välisinvestoritele kohalike investoritega võrdsed õigused.

Välisinvesteeringute juurdevoolu tagatiseks on odava tööjõu asemel üha enam kujunemas ligipääs turgudele.

"Praegu on valitsusele esitatud ettepanekud töö- ja elamislubade väljaandmise korra lihtsustamiseks, äriviisa sisseseadmiseks ning välisfirmade litsentseerimise kaotamiseks," kommenteeris Välisinvesteeringute Agentuuri peadirektor Jüri Sakkeus aruandes esitatud vajadusi Baltic News Service-ile. "Eesti puhul on määrava tähtsusega suhted Venemaaga. Viimased poliitilised arengud Eesti-Vene suhetes annavad lootust, et lähemal ajal õnnestub kaubavahetust takistavad topelttollid kaotada," lisas ta.

EPL