Eile teatas suur ja oluline Venemaa IT-ettevõte Acronis, et nende uus arenduskeskus rajatakse Eestisse. Me võitsime teiste seas Soomet, Lätit, Austriat ja Maltat. See on oluline otsus, aga Acronise kaasasutaja ja asepresident Stanislav Protassov on seisukohal, et Eesti vajaks veel kümneid Acroniseid, et olla tõeliselt kuum IT-riik.

Miks teile ei meeldi Eesti maksusüsteem?

Oleme ausad, ettevõtja jaoks on oluline rahaline pool. Kui Eesti tahab luua uut Silicon Valleyt, siis tuleb teha suuri pingutusi. Tuleb teha maksuerisusi, mis kehtiksid näiteks ainult IT-sektorile. Te võite ju öelda, et Eestis on ettevõtte tulumaks 0%, aga ma ei hooli sellest. Arenduskeskused ei ole tulu teenimise koht, siin ettevõtted hoopis kulutavad raha. Meile on hoopis olulisem sotsiaalmaks, mis on Eestis liiga kõrge. Seda võrreldes nii Soome, Malta, Venemaa kui ka paljude teiste riikidega.

Rikkamad riigid saavad meelitada ka sellega, et süstivad ise ettevõtlusesse ja firmade aitamisse palju raha. On vale arusaam, et Silicon Valley tekkis seetõttu, et tuldi lihtsalt Stanfordi ülikooli õppima, et seal on hea kliima ja ilusad rannad. USA panustas siin kümneid miljardeid aastas, kokku ligi triljon dollarit, et kõike seda luua.

Eestil ei ole võimalusi selliseid summasid kulutada.

Jah, siis saab teha maksusoodustusi. Siia tulevale ettevõttele või idufirmale on oluline, et alguses kuluks võimalikult vähe raha. Kui annad ettevõtjatele alguses kindluse, siis võib saavutada tõelist edu. Anda võiks näiteks kolm kuni viis aastat maksepuhkust ühes kindlas sektoris.