Mullu juulis tegi Eestis paiknev, kuid väga rahvusvahelise meeskonnaga arendusfirma Oxford Sustainable Group (OSG) plaane investeerida lähiajal Eesti, Soome ja Rumeenia taastuv­energia sektorisse miljard eurot ehk 15,65 miljardit krooni.

Tollal tegeles firma oma fondi Oxford Renewable Energy Fund 9 investorite otsimisega. Nüüd on jõutud esimeste otsusteni. Nimelt kavatseb OSG Soome seni tagasihoidlikult arenenud tuuleenergia turule investeerida 360 miljonit eurot ehk 5,6 miljonit krooni. Oma raha on fondi pannud Euroopa institutsioonid, ette­võtted ja ka eraisikud.

„Plaanime tuuleparke arendada mitmel pool Soomes. Kokku rajame umbes sada kolmemegavatist tuulikut,” ütles grupi tegevjuht Hadley Barrett. Praegu käib arendustöö, ehituseni võiks minna veel kaks-kolm aastat.

Väga mahukas kava

Soome kohta, kus eelmise aasta lõpuga oli kokku vaid 117 tuulikut koguvõimsusega 146 MW, on kava väga mahukas.

„Ma ei ole sellest projektist veel kuulnud, aga kõlab hästi,” nentis Soome tuuleenergia liidu juhatuse liige Pasi Tammivaari. „Soome tuuleenergia sektor vajab riiklike eesmärkide täitmiseks kümne aasta jooksul 3,5 miljardit eurot ja seda raha vaid Soomest ei leia. Me vajame välisinvesteeringuid.”

Tammivaari sõnul on seni tagaplaanile jäänud tuuleenergia reguleerimine Soomes praegu käsil. Kui parlament tänavu seaduse vastu võtab, muutub sektoris tegutsemine lihtsamaks.

Eestist ei ole OSG siiski loobunud. Ega ka möödunudsuvisest plaanist miljardieurose investeeringuni jõuda. „Praeguse paigutuse puhul aga olid Soomes paremad võimalused,” sõ­nas Hadley Barrett.

Tuuleenergia Eestis ei meelita

•• Taastuvenergiaga seotud valdkondadele keskendunud arendusfirma Oxford Sustainable Group ei pea Eestisse tuulikutesse investeerimist enam kuigi perspektiivikaks.

•• „Arendame Eestis praegu erinevaid projekte, kuid need ei ole tuuleenergiaga seotud. Arvatavasti ei ole see Eestis parim võimalus. Arendusi on alustatud juba päris palju nii maismaal kui ka avamerel. Keskenduksime siin pigem teistele valdkondadele,” ütles grupi juht Hadley Barret.

•• Mees ei soostunud siinsete arenduste nimesid nimetama, ütles aga, et kui need kõik kord valmis saavad, on portfelli väärtus kokku umbes 300 miljonit eurot ehk 4,7 miljardit krooni.

•• Tuuleenergiasse uute investeeringute toomist ei soosi praegu ka põhivõrguettevõte Elering, kelle hinnangul ei ole energiatarbimist arvestades mõistlik tuuleparkide arendajatele enam liitumispakkumisi teha.

•• Põhjusena on Elering toonud vajaduse töökindla elektrisüs­teemi järele, kus igal hetkel peab tootmine olema teatud tasemel.