Sularaha peamine sihtkoht on Venemaa, vahendas Maksu- ja Tolliameti (MTA) pressiesindaja Annely Erm MTA tollikorralduse osakonna vastust. Peamiselt valuutades olevad suurimad sularaha summad on jäänud 4,6 (72 miljonit krooni) ja 6 miljoni euro (94 miljonit krooni) piiresse, kirjutab Ärileht.

Venemaalt Eestisse on samal ajavahemikul toodud deklaratsioonide alusel vaid 23,5 miljoni Eesti krooni väärtuses sularaha. 2009. aasta esimesel poolaastal avastas MTA deklareerimata sularaha kokku 3,021 miljoni Eesti krooni väärtuses, peamiselt oli tegu Vene rubladega.

"Eesti rakendab Euroopa Liidu ühtseid nõudeid sularaha deklareerimisel," selgitas MTA oma avalduses. Sularaha deklareerimise kohustus reisijale kehtib reisija saabumisel väljastpoolt Euroopa Liitu või lahkumisel sinna ning algab 10 000 euro suurusest summast.

"Üle piiri viidavad sularaha summad kuuluvad peamiselt ettevõtetele, kuid piiril deklareerivad neid eraisikud," teatas MTA.

Samas ei osanud MTA sularaha vedamise osas viimasel ajal olulist trendi kasvu või kahanemist välja tuua, sest kõikumised periooditi on isegi kalendrikuu raames suhteliselt suured, alates 70 miljonist kroonist kuni 1 miljardi kroonini. Eestis pole aga siseriiklikku eriregulatsiooni sularaha koguste vedamisele kehtestatud.

Suure summa sularaha riiki toomisel või riigist väljaviimisel tuleb piiripunktis esitada vastav deklaratsioon ning raha päritolu tõendav dokument. Deklaratsioonis tuleb märkida muuhulgas deklarandi või sularaha omaniku andmed, sularaha kogus ja vääring, sularaha päritolu ja selle kavandatav saaja, sularaha vedamise transpordiliik, summa lähteriik ja sihtriik.

Eesti Päevalehega ühendust võtnud isiku sõnul viiakse tavaliselt deklareeritud raha välja kas sõiduki pagasiruumis või kohvris, seejuures ilma oluliste turvameetmeteta. Nii tõi ta näite, kus piiripunkti sõidab nõukogude päritolu sõidumasin, mille roolis istub tavapäraselt riietatud vanem mees, kes deklareerib mitu miljonit eurot.