Üllatuseks räägib pansionaadi perenaine selget eesti keelt, kui saarlasele omane murre kõrvale jätta.

Krimmi elanik sai Muhus sündinud ja kasvanud Eda Golovkost (Tüür) juba 34 aastat tagasi, kui ta oma ukrainlasest mehe Anatoli ja kaheaastase poja Arturiga Livadijasse kolis. “Kirjuta,” sädistab sugugi mitte saare-, vaid hoopis lõunamaiselt energiline Eda, “et mu mehel olid nii ilusad silmad.”

Tegelikult polnud Krimmi kolimise põhjuseks aga mitte kaunite silmade kutse, vaid poja kehv tervis – tema bronhe Musta mere äärde ravima sõidetigi. Livadija pisikese majakese vastu andsid Golovkod oma Tallinna vanalinna Laia tänava korteri.

Kavast kolida lapse kooliajaks Eestisse tagasi ei tulnud enam midagi välja, selleks ajaks olid mustad lõunamaa ööd Eda lootusetult ära võlunud. “Aga algus oli raske,” tunnistab ta. “Nutsin suuri pisaraid.” Neli aastat pärast kolimist sündis ka tütar Ilona ja nii saigi Edast Krimmi-eestlane.

Aastaid teenis praegu pensionieas Eda leiba julgeoleku sanatooriumis õmblejana.

Pansionipidamiseni jõudis pere aegamööda. “Algul tulid muidugi kohe tuttavad meile puhkama.” Et oma kodu suvitajatele üürimine on kuurortides väga populaarne, otsustasid ka Golovkod hakata majutuselt teenima.

Nüüd on pisike majake saanud endale astmeliselt peale veel kaks korrust ja ruumi jagub paarikümnele inimesele. Keskmiselt maksab öö hooajal Eda juures ühele inimesele 15 dollarit (u 180 krooni).

Hooaeg algab Krimmis tavaliselt maikuus ja lõpeb alles oktoobris, sügisepoole ongi hea tulla suve pikendama, sest meri on alles soe, aga hullpalav aeg juba möödas.

Ehkki Eda saab pensioni ja teenib ka suvitajatelt, ei malda tarmukas proua kodus istuda ning töötab lisaks veel valvurina internaadis.

Side Eestimaaga on säilinud, kodumail käib ta vähemasti korra aastas, elab ju tema nüüd juba 85-aastane ema Janne Tüür (Juhan Smuuli õde) Muhus Koguva külas. Eda kaks õde on jäänud elama Saaremaale.

Jalta on populaarne reisikoht

Jaltas jagati Euroopat

Töötab ka Artek

•• Eestist saab Krimmi lennata Estonian Airiga, kel on otseliin Simferopolisse. Edasi Jaltasse pääseb trolliga.

•• Igas reisikavas on tavaliselt sees ka Livadija palee külastus. Viimasele Vene tsaarile Nikolai II-le kuulunud suveresidentsis jagasid 1945. aastal sõja võitnud suurriikide juhid Stalin, Roosevelt ja Churchill Euroopa ümber.

•• Krimmi lõunarannik on kuulus kuurordipiirkond, tuntumad linnad on Jalta, Jevpatorija, Alupka, Alu‰ta, Sevastopol, Feodossija.

•• Krimmis asub ja töötab siiamaani Nõukogude-aegne kuulus lastelaager Artek.

•• Lisaks soojale merele pakub Krimm ohtralt vaatamisväärsusi.