Puuviljade ja marjade hulgimüügiga tegeleva Riguali ostujuhi Annika Tuule sõnul müüvad nemad praegu maasikaid hinnaga 29 krooni poole kilogrammi eest ning see on täiesti võrreldav koduse maasikahooaja alguse hindadega. Hulgimüüja hinnale lisandub kaupmeeste juurdehindlus, kirjutab Postimees.

“Talvel müüme me ühes kuus umbes tonni jagu marju, mis ei ole sugugi palju, aga mitte ka vähe,” lausus ta.

Praegu tulevad maasikad Eestisse peamiselt Hispaaniast, kuid kohe on algamas maasikahooaeg ka Hollandis. Esimesi Eesti maasikaid ootab ta kaubandusse juuni lõpus või juuli alguses. Neile ennustab ta head minekut.

Tallinna Kaubamaja toidumaailma kategooriajuhi Sirje Uusranna sõnul on talvel maasikatel kindel ostjaskond, kuid see ei ole kuigi suur. Nii müüaksegi Kaubamajas päevas vaid mõni kilo maasikaid. “Märgatavalt hoogustub müük aga juulis, kui poodi jõuavad kodumaised maasikaid, mille hind on mõnevõrra madalam,” lausus Uusrand. Praegu maksab 500-grammine maasikakarp Kaubamajas pisut alla 47 krooni.

Pärnumaal tegutseva Saare-Tõrvaaugu talu juhi Harri Poomi sõnul sõltub maasikahooaja algus kevadistest ilmadest, sest väga külm talv taimedele suurt liiga ei teinud. Viimased kaks aastat on Saare-Tõrvaaugu talu esimesed maasikad müüki paisanud juba enne jaanipäeva, kuid tänavu pigem juuni lõpus.

Saare-Tõrvaaugu talus kasvatatakse maasikaid ühel hektaril ning suvise saagina loodab Poom korjata kuni viis tonni marju. Seni on enamik talu toodangust müüdud Tallinnas Keskturul, kuid vähesel määral on marju läinud ka kokkuostjatele.

Annika Tuule sõnul võib maitselt kodumaist ja importmaasikat võrrelda, kuid kvaliteedilt on need pisut erinevad ning kaalukauss kaldub pigem sissetoodud marjade kasuks. “Kõige suuremaks probleemiks on kohalike marjade pakendamine, mistõttu ei kannata need hästi transporti ja riknevad ruttu,” põhjendas ta.