Ligi 15% Eesti elanikest plaanivad osta vähemalt 20 000 eurot maksvat autot, kusjuures mõlema Balti naaberriigi puhul ei ületa see protsent 5%.

Odavamate, kuni 7000 eurot maksvate autode vastu tunnevad eestlased samuti tunduvalt madalamat huvi, kui naabrid. Mainitud hinnavahemikus sõiduautot plaanib osta umbes neljandik Eestis vastanutest. Lätis on see protsent 46%, Leedus aga lausa 55%.

Umbes 15% vastanutest kõikides Balti riikides ütlesid, et ei ole mõelnud täpse hinna peale. Viimane pole üllatav, sest ligi pooled uut autot osta plaanivatest vastajatest kinnitasid, et alustavad oma autoostu protsessi auto valikust, mitte oma finantsvõimaluste analüüsist.

„Tõesti, võrreldes Läti ja Leedu elanikuga valib eestlane tõenäolisemalt pigem uuema ja kallima, kui kasutatud ja odavama sõiduki. Uuem auto tähendab ühtlasi suuremat keskkonnasäästlikkust ja turvalisemat liiklust. Küsitlusest selgus, et eestlane eelistab sõidukit, mille maksumus mahub 10 000 ja 20 000 euro vahele," rääkis SEB Liisingu juhatuse liige Rein Karofeld.

SEB Liisingu andmed näitavad, et Eesti inimese poolt liisitava auto soetusmaksumus kasvab aastas umbes 1500 euro võrra. Samas, vaatamata neile tugevatele näitajatele on Eesti autopark siiski jätkuvalt vanem kui Euroopas keskmiselt, lausus Karofeld.

SEB Liisingu Eestis, Lätis ja Leedus läbi viidud autoostu– ja kasutamisharjumuste teemaline uuring hõlmas üle 3 100 vastaja ning korraldati juunis ja juulis 2018.