Auditeerimis- ja nõustamisfirma Grant Thorntoni hiljuti läbi viidud üle-euroopalise uuringu tulemused viitavad, et nii Suurbritannia kui ka Kreeka suhtes valitsev ebakindlus võib kaasa tuua Euroopa majanduse destabiliseerimise. Seda just nüüd, mil Euroopas on lõpuks hakatud nägema märke majanduskasvust ja tarbijate usalduse taastumisest.

Baltikumis suur hirm brittide lahkumise ees

Grant Thorntoni uuringust Future of Europe selgub, et peaaegu kaks kolmandikku eurotsooni ettevõtetest usuvad, et Suurbritannia välja astumine Euroopa Liidust avaldab Euroopale negatiivset mõju. Kreeka eurost loobumise negatiivsetesse tagajärgedesse uskus 45% vastajaist.

Mõlema kõnealuse riigi ettevõtjate hirmud on loomulikult veelgi suuremad: Suurbritannia ettevõtteist arvas 72%, et nende riigi lahkumisel ühisliidust on negatiivne mõju ning 84% Kreeka ärijuhtidest uskus Grexiti negatiivsetesse tagajärgedesse.

Huvitaval kombel on Balti riikides hirm brittide euroliidust lahkumise pärast isegi suurem, kui brittidel endil: 84% Eesti, 70% Läti ja 86% Leedu ettevõtjatest näeb sel negatiivseid tagajärgi. Kreeka eurotsoonist väljumist võetakse aga siinmail üsna rahulikult, näiteks Eestis näeb seda negatiivsena vaid viiendik ettevõtjaist.

Sacha Romanovitch, Grant Thornton UK tegevjuht kommenteeris, et Brüsseli ja Londoni suhted pole alati mugavad olnud, kuid pole kahtlustki, et Euroopa  äriringkonnnad hindavad Suurbritannia liikmeksolekut väga kõrgelt.

Britid ise on samuti mures

„Oleme  vestelnud Suurbritannia keskmise suurusega ettevõtete juhtidega ning nende jaoks on potentsiaalne välja astumise/liikmeks jäämise referendum tõeline ja murettekitav probleem. Arvamusküsitlused näitavad, et referendumil on selge võimalus saada vastuseks välja astumise soov ja arvestades Londoni staatust Euroopa finantskeskusena, on lihtne mõista, miks Euroopa ettevõtted on mures," leidis Sacha Romanovitch.

Suurbritannias 7. mail toimunud üldvalimised võitnud konservatiivide liider ning peaminister David Cameron on öelnud, et referendum Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise või väljaastumise kohta toimub 2017. aastal. Poliitikavaatlejad on arutlenud ka võimaluse üle, et referendum võidakse korraldada veelgi varem, juba tuleval aastal.