Eesti Pank teatas, et eluasemelaene võeti veebruaris ligi 20% rohkem kui aasta tagasi. Tõsi, uute laenude kiirest kasvust hoolimata oli eluasemelaenuportfelli aastakasv veebruaris veel endiselt negatiivne. „Eluasemeturu aktiivsuse jätkudes on aga tõenäoline, et eluasemelaenude maht pöördub lähikuudel pärast neli aastat kestnud langust taas püsivamale tõusule,” ütles Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja asetäitja Jana Kask.

Ettevõtted võtsid veebruaris uusi laene ja liisinguid 8% rohkem kui mullu samal ajal. „Pärast eelmistel kuudel sõlmitud ühekordseid suuri tehinguid väljastati veebruaris laene mõnevõrra mõõdukamalt. Ligi kolmandiku pikaajalistest laenuvahenditest võtsid kinnisvaraettevõtted,” selgitas Kask.

Kasv oli EL-i suurim

Ühtlasi teatas Eesti liisingühingute liit, et Eesti liisinguturu 28% kasv 2012. aastal võrreldes 2011. aastaga oli Euroopa Liidu suurim. Mahuliselt suurenes Eesti uusmüük 745 miljonilt eurolt 950 miljoni euroni. Eestile järgnesid kasvutempolt Läti 15% ja Leedu 14%-ga. Samal ajal kahanes Euroopa liisinguturu uusmüük Euroopa Liidu liikmesriikide liisinguühinguid siduva organisatsiooni Leaseurope andmeil 3%.