Eelmisel aastal oli Leedu 7,5%-ga Eesti kuues kaubavahetuspartner, sealhulgas viies eksporditurg 5,8%-ga koguekspordist. Kõige rohkem eksporditi Eestist Leetu masinaid ja seadmeid, transpordivahendeid, loomseid ja mineraalseid tooteid. Selle aasta üheksa kuu andmete põhjal on Leedu endiselt viiendal kohal 5,3%-lise osakaaluga koguekspordist, millele lisandub viimane kvartal.

„Ka otseinvesteeringute vallas on Leedu tähtsust raske alahinnata, sest tegemist on suuruselt teise Eesti otseinvesteeringute sihtriigiga. Seisuga 30.09.2014 oli Eestist Leetu investeeritud rohkem kui miljardi euro väärtuses ehk 20,4% kõigist Eesti otseinvesteeringutest välismaal. Samas suurusjärgus olid investeeringud ka eelmisel aastal,” ütles Pakaste.

Suurimaid investeeringuid teinud Eesti ettevõtetest võib esile tuua Balti Laevaremonditehase, mis omandas kokku kolm laevaehitus- ja laevade projekteerimisega tegelevat ettevõtet Leedus ja teised Eesti firmad, mis on arendanud edukat tegevust oma tütarettevõtete kaudu (nt Olympic Casino, Merko Ehitus jt).

„Märkimisväärselt on suurenenud saatkonna poole pöörduvate Eesti ettevõtete arv, mida võib osaliselt seostada üldise teadlikkuse kasvuga välisministeeriumi ja saatkondade pakutavate tugiteenuste kohta. Kui 2012. aastal võttis saatkonnaga ühendust kõigest 12 Eesti ettevõtet, siis tänavu on pöördumisi olnud juba üle 30. Kõige enam soovitakse abi partnerite otsinguil ja infot kontaktandmebaaside või organisatsioonide kohta. Saatkond on võimaldanud ka oma ruume ettevõtte/toote esitlusürituste korraldamiseks Vilniuses,” ütles Pakaste.

Pakaste sõnul on Leedus sageli kergem jalga ukse vahele saada koostöös mõne Leedu firma või esindajaga, eriti kui on soov osaleda riigihangetel.

„Oma kaupu või teenuseid Leetu müües peab silmas pidama, et siinne tarbija on keskmisest hinnatundlikum ja palgatase Eestiga võrreldes mõnevõrra madalam. Samal ajal on Eesti ettevõtja Leedus tegutsemise eeliseks hea maine ja usaldusväärsus. Ka Eesti kaubad on Leedu turul kvaliteedi poolest hinnatud,” selgitas Pakaste.