“Tahame selle aasta jooksul planeeringule kinnituse saada ja esimesed hooned võiksid püsti olla 2010. aastal,” räägib Tormod Stene Johansen, arendusega tegeleva firma JAU nõukogu liige. Projekti koondnimi on Riga Port City, kuid esimeses faasis tegeletakse ainult Andrejsala piirkonnaga. Kokku on Andrejsalas üle miljoni ruutmeetri arendatavat pinda ja investeeringu suurusjärguks hinnatakse vähemalt miljard eurot ehk 15,6 miljardit krooni.

Omanike seas Läti oligarhid

Arendusega tegeleb “Jaunrı-gas attı-stı-bas uzn‚e-mums” ehk JAU Ltd. Omanikeringi kuuluvad Norra päritolu Aragon, Läti Solid Foundation ja ka üks Eesti investeerimispank. Tormod Stene Johansen kõhkleb viimase nime meenutamisel veidi, kas tegemist on LHV või Gild Bankersiga. LHV eitab nii enda kui ka klientide osalust. Gild Bankersi vastus on lakooniline: “Ei saa kommenteerida.”

Sõltumata sellest, kes on formaalselt omanike ringis, levib Riias üha kindlamalt veendumus, et tegelikult on hiigelprojektiga seotud kolm suuremat Läti oligarhi. Aragon esindab praegust transpordiministrit Aina-rs Šlesersit ning Solid Foundation ekspeaminister Andris Šk‚e-le huve. Ja eestlaste taga seisab Ventspils Nafta suuromanik Ainars Lembergs.

Andrejsala planeeringu on välja töötanud Hollandi staararhitekt Rem Koolhaas oma bürooga. 39 hektarile tuleb 62% ulatuses eluhooneid, 26% jääb büroo- ja äripindade alla. Ülejäänu on mõeldud meelelahutuse, spordi ja vaba aja veetmise võimaluste jaoks. Sinna on kavandatud näiteks ka uus moodsa kunsti muuseum.