Saaremaa Laevakompanii juhatuse esimees Tõnis Rihvk rääkis, et laeva mitmenädalane teekond Gibraltari väina äärest, Aafrika rannikul Hispaaniale kuuluvast Ceuta sadamast kulges sujuvalt. „Meie kaua otsitud ja kaua oodatud laev on lõpuks iga hetk kohale jõudmas. Kapten kiidab, et väga hea ja töökas laev on. Meenub samamoodi tubli ja töökas Viire, kes omal ajal Väinamerele tulles suutis kaotada ootejärjekorrad. Meie ootused Ionasele on samuti kõrged, kuid eeltöö on põhjalik ning teame, et ta saab hakkama. Väinamerele ju iga laev ei sobi, Ionas sobib hästi ning suudab toime tulla samade võimsustega nagu meie teised suured laevadki," ütles Rihvk.

Ionas kinnitas otsad Virtsu sadamakail täna kella 17 paiku. Järgnevad Väinamere Liinide jaoks kiired tööpäevad, mil tehakse ettevalmistusi laeva asumiseks liinile ja reisijate teenindamiseks. „Ionas saab endale meeskonna ning meeskond uue laeva. See on üksteist tundma õppimise protsess, mis võtab aega," lausus Rihvk.

Ionast ootab ees ka lipuvahetus - enne liinile tulekut saab ta ametlikult Eesti lipu alla.

Parvlaev Ionasel, mis on ehitatud Suurbritannias 1989. aastal, on 400 reisijakohta ja ta mahutab ca 140 sõiduautot.

Ionas on eri nimede all seilanud Suurbritannias, Taanis, Hispaania ja Aafrika vahel, Itaalias ning Kreekas. Väinamerele jääb ta pooleteiseks aastaks kuni Väinamere Liinide lepingu lõpuni.

Laev kuulub Kreeka ettevõttele 2wayferries. Tegu on omamoodi skandaalse laevaga. Nimelt tehti mullu suvel ja sügisel erinevates internetifoorumites 2wayferries'ile rohkesti etteheiteid, et Euroopa Liidu liikmesriigi ettevõttele kuuluv laev kurseerib Venemaa Kavkazi sadama ja Krimmi poolsaarel asuva Kertši vahel.

Laeva saabumine

Virtsu sadamasse jõudes pidi Ionase meeskond jääma mõneks ajaks laevale ootama, kuni Pärnust saabunud piirivalvurid laeva üle vaatasid. Alles seejärel said mitu nädalat teel olnud meremehed astuda Eesti pinnale, kirjeldab Meie Maa.

Ionase toimetas Vahemerelt Eestisse Muhu saarelt pärit kapten Uno Toom, kes on ligi 40 aastat kaubalaevadel erinevaid meresid kündnud.

"Laeval oli igasuguste passidega inimesi: venelasi, kreeklasi, eestlasi..." ütles kail laeva saabumist oodanud sadamakapten Valdur Häng. "Lisaks laeva meeskonnale saabusid minu teada siia ka kaks Kreeka laevafirma esindajat."

Vaata, kuidas Ionas Kreeka vetes seilab. Selline ta on.