Raekoja platsis jõulusokkide ja -sokkude vahel jalutades turgatab vähestele pähe, et kõrgustes hõljuvat säravat kuusepuud näevad õhtul toaaknast enamasti vaid paariks päevaks Eestisse sõitnud välismaalased. Nendelegi pole Tallinna Raekoja plats mitte tegelik pelgupaik, vaid kodu meenutav aseaine.

Pealinna üheks magusaimaks kinnistuks peetava Jegorovi maja paarikümnest korterist lähevad lühiajaliseks üürimiseks loosi näiteks 15. Analoogsetest näidetest kubisevad mõnedki vanalinna lugupeetud majad Rataskaevu, Suur-Karja ja Valli tänaval. Ühe-kahe kaupa nädalaks välja üüritud kortereid leiab kogu pealinnast. Erinevused kortermajutuseks kasutatava pinna ja korteri üürimise vahel võib kokku võtta lühidalt: sõltuvalt teenusepakkujast on esimene umbes kolm korda kallim, kuid sisaldab ka selliseid teenuseid nagu koristamine ja ööpäevaringne abi- ja infotelefon. Tavaliselt valitakse hotellitoa asemel kortermajutus juhul, kui sihtkohta jäädakse rohkem kui kaheks ööks.

Itaallane on tõsiseim tegija

Seda sorti võimaluste peale jooksevad tormi nii sõpruskonnad kui ka perega maailma avastama tulnud suguvõsad. Igaüks leiab endale midagi. Üks, mis selge: pealinnas ringi kolaval eestlasel pole ajalooliste elumajadena näivate kortermajutusmajade hingeelust vähimatki aimu. Ometi on lühiajaliste üürikorterite turg tõusuteel.

Valdkonnas tegusate inimeste sõnul võtavad kõige hoogsamalt tuure ühe-kahe korteriga mängualale rinda pistma tulnud õnneotsijad. Ometi on lühiajalisele rendile orienteeritud, üheksa-aastase kogemusega Erel Groupi itaallasest omanik Riccardo Lelmi veendunud: selles äris kasumi teenimiseks peaks opereerima vähemalt 20 korteriga. ?Logistika, turundus, koristamine ja kõikvõimalikud muud teenused, mis äriks vaja läheb, söövad igasuguse kasumi,? seletab Eesti vanima kortermajutusega tegeleva firma Erel Groupi omanik firma peakontoris.

Itaallasega on seotud 45?60 peamiselt vanalinnas asuvat korterit ja külaliste puudust mees ei kurda, eriti suvel. Siis pigistab king pigem kvaliteetse kinnisvara nappuse tõttu. Olgugi et Riccardo Lelmi haarab vajaduse korral oma majutusvõrku ka muud kui ainult endale kuuluva kinnisvara, pole kõik siiski nii lihtne, kui esmapilgul ehk paistab. Erel Groupi kortermajutuse valdkonna eestvedaja Dagne Lauri sõnul iga kesklinnakorter hoobilt väljarentimiseks ei sobi. Suur hulk erinõudeid, nii kopsakamaid kui detailidesse puutuvaid, samuti aastast-kahest algav vahenduslepingu kestus jätavad kortermajutusfirmade sõelale vähesed valikuvõimalused.

Keskeltläbi poolesaja korteriga opereeriva firma juhi sõnul on kortermajutuseks kasutatavaid pindu kokku liites Tallinnas peaaegu kahesajakohaline hotell. Hotelli ambitsioone itaallasel aga pole. ?Kortermajutus on tõusev trend,? vaatab itaallane ajakirjanikule sügavalt silma.

Suured kõikumised

Itaallase väiteid ei hakka kukutama ka kuus aastat hostelli-, kodu- ja kortermajutusega tegelnud firma Oldhouse Trade juhataja Dhea Helistvee. ?Ka meil on plaan kortermajutuse ärisse tugevamalt sisse minna,? selgitab daam vanalinnas Uuel tänaval maitsekalt renoveeritud hostelis.

Olenemata erinevate kortermajutusfirmade hinnaklassidest ja lisavõimalustest, on nende klientidel siiski ühine eesmärk: tunda end võimalikult koduselt ka võõras linnas. Üldiselt sarnaneb kortermajutuse pakkumise loogika hotelli omaga, ometi meelitab kliente korteritesse kõik see, mis hotellis puudub. Näiteks peibutab korter paljureisinud inimesi privaatsuse ja kodutundega, mida suurem osa massidele mõeldud majutusasutusi ei paku.

Nii Dhea Helistvee kui ka Riccardo Lelmi rõhutavad Tallinna külaliste üha kasvavat mugavuseihalust ja head maitset ning kutsuvad majutusteenuse pakkujaid üles võimalusi juurde tekitama. Eesti turismi mustaks lambaks on teatavasti tegutsemisvõimaluste nigel valik. Rohkem tuleb pingutada, kommenteerivad turistidega iga päev kokku puutuvad inimesed.

Fakte pealinna kortermajutuse turust

?? Turismiteatmiku ?Tallinn in Your Pocket? andmetel pakuvad kortermajutuse teenust pealinnas kokku neliteist asutust. Eri hinnanguil on see arv kindlasti suurem, sest on eraisikuid, kes sellist äri omal käel ajavad ning end turismibrošüürides ei reklaami.

?? Suurimad kortermajutusteenuse pakkujad on Erel International (49 korterit), Red Group (45 korterit), Novostay (25 korterit), Casandra (18 korterit), Oldhouse (15 korterit) ja Residence (14 korterit). Väiksematel tegijatel on kortereid alla kümne.

?? Arvestades majutusasutuste pakkumisi, küsitakse Tallinnas kortermajutuse eest vahemikus 640-16 000 krooni ööpäeva eest.