"See probleem on olemas, väikestega ikka tehakse nii," ütles Eesti suurima ehitusmaterjalide müüja Ehituse ABC hulgimüügijuht Meelis Küti.

Ehituse ABC tegevdirektori asetäitja müügi alal Arne Võidula märkis, alltöövõtjad jäävad ehitusmaterjalide eest üsna tihti võlgu. Võidula ei soostunud võlasummat ütlema, kuid nentis, et tulenevalt turuliidri rollist on ka võlasumma suurim.

Võlgade tekkimisel koostab Ehituse ABC väikeettevõtjale maksegraafiku, kasutades vajadusel ka inkassofirma teenuseid. Võidula rääkis, et vaatamata sellele kannab Ehituse ABC igal aastal üsna suure summa kahjumisse, sest puudub lootus peatöövõtjailt raha oodanud ning vahepeal pankrotistunud alltöövõtjailt võlga kätte saada.

"Ma ei taha kellegi peale kaevata, kuid siin on kasvõi riigihanked. Raha makstakse küll välja, kuid see võtab palju aega," ütles Võidula ja tunnistas, erasektori tellijatega võib olla veelgi raskem, kuna need loobuvad aegajalt üldse maksmast.

Ehitusmarketi raamatupidaja Elle Maripuu ütles, et neile on pidevalt võlgu 3-4 ehitusfirmat, võlgade kogusumma küünib kahe miljoni kroonini. "Aga nad on usaldusväärsed ja püüavad meile ära maksta, kui raha kätte saavad," ütles Maripuu materjalide järgi käivate alltöövõtjate kohta.

Espak Grupi koduleheküljele välja pandud võlglaste nimekirjas ilutseb 63 ettevõtet, millele lisanduvad eraisikud. Espaki IT-juht Janno Puusepp, kelle pädevusse võlglaste avaldamine kuulub, ütles: "Kes meil seal nimekirjas on, need on kolm-neli kuud enne võlgu, mitte et riputame nad üles peale esimest meeldetuletust." Põhiprobleem tema sõnul on selles, et väikestele ehitusettevõtetele ei maksta õigel ajal.

Puusepp ütles, et ehkki juhtumeid on olnud, kus ettevõte võtab kaupa krediidilimiidi piires ja kaob siis nelja tuule poole, viimastel kuudel pikaajalisi võlglasi üle paari pole lisandunud. Kui alltöövõtja saab peatöövõtjalt raha kätte ja maksab võla ära, kustutab Espak ta nimekirjast. Samas möönis Puusepp, et vahel koolevad väikeettevõtted raha oodates ära, nagu poolte ettevõtetega nende avalikus nimekirjas juhtunud ongi.