Ehitusturu kokkutõmbumise tulemusena tiheneb konkurents ning kasvab surve hindadele. Suurt ehitushindade langust siiski ei ennustata, kas või seetõttu, et maksuamet on üha innukamalt kogumas saamata jäänud makse, mida osa ettevõtteid on seni ekslikult enda kulueeliseks pidanud.

NCC Ehituse juhatuse esimees Toomas Alle ütles reedel Kumus läbi viidud kinnisvarakonverentsil ehitusturu  järgmise aasta arenguid kommenteerides, et meeleolu on mõõdukalt pessimistlik.  

"Tellimuste arv väheneb, riigi osakaal väheneb ning selge see, et eratellijad ei suuda seda kompenseerida," rääkis Alle. "Konkurents on selgelt ägenenud. Viimane kvartal on näidanud, et kõigil on järgmise aasta pärast mure ja ollakse agressiivsemad kui varem. Minu hinnangul väga kerge järgmisel aastal olema ei saa."

Ehitusettevõtte Rand & Tuulbergi nõukogu liige Raivo Rand pidas järgmist aastat paljudele Eesti ehitusfirmadele otsustavaks aastaks, mil tuleb oma vööd tõsiselt koomale tõmmata. Ka tema tõi välja, et töömahud vähenevad ning elamuturg kiratseb. "Täna on Eesti ehitusettevõtetele ainult üks tellija ning see on riik, ja kuna euroraha on riigil selleks korraks otsas, siis midagi head järgmiseks aastaks loota ei ole," nentis ta. 

Merko Ehitus on viimase poole aasta jooksul pidanud silmitsi seisma hangete mahu vähenemisega. Ettevõtte juhatuse esimees Tiit Roben ütles, et ennustab selle põhjal kogu turule 10-15 protsendi suurust mahtude vähenemist.

"Mida konkurentsi tihenemine hindadele tähendab, seda saab näha. Loogika peaks olema see, et hinnad surutakse alla, kuid teisipidi on selge, et kasvavad energiahinnad. Ka maksuamet on asunud väga tõhusalt tööle, mis on väga tänuväärne,"  rääkis Roben.

Kuigi konkurentsitingimustes peaksid hinnad langema, siis muude kulude, sealhulgas tööjõukulude tõus võib Robeni sõnul viia olukorrani, kus ehitushinnad tervikuna jäävad käesoleva aastaga võrreldes samale tasemele või kukuvad natuke.

Astlanda Ehituse juhatuse esimees Jaanus Otsa tõi välja, et elamuehitusturul on hinnad stabiliseerumas ning võimalus õigetes ja heades kohtades ehitada on endiselt olemas. Küll aga on mitteeluruumide ja infrastruktuuriehituses näha mahtude langust. 

"Aastal 2014 langevad ehituses mahud, see toob kaasa väga terava konkurentsi, surve marginaalidele ning arvatavasti ka surve ehitushindadele," ennustas ta.

Kinnisvarakonverents
Diskussioon ehituse tuleviku üle reedesel kinnisvarakonverentsil. Paneeli juhiks Riigi Kinnisvara juhatuse liige Elari Udam.