Pankrotihalduri nimetamiseks piisab, kui nimetamise hetkel ei ole kehtivaid kliendilepinguid.

Nii näiteks ei pea Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu oluliseks asjaolu, et Haabersti Perespordikeskuse AS-i pankrotihalduriks nimetatud Terje Eipre on varem olnud sama pankrotipesa suurima võlausaldaja ja ühena pankrotiavalduse esitanud Eesti Talleksi vandeadvokaat.

„Advokaat esindab klienti õigusabilepingu alusel ja kohtule teadaolevalt selliseid lepinguid vandeadvokaadist pankrotihaldur Terje Eipre ja Haabersti Perespordikeskuse AS võlausaldajate vahel ei olnud,“ rääkis Kirsipuu. Tema sõnul kinnitas ka pankrotihaldur kohtule, et ta on sõltumatu võlgnikust ja võlausaldajatest, millest järelikult piisas.
Samas on praegu kestmas eelmise aasta 2. detsembril alanud kohtuprotsess, mis „seedib“ Arigato ehitanud Celander Ehitus OÜ taotlust Terje Eipre pankrotihalduri kohustuste täitmise kontrollimiseks ja kohustuste rikkumise tuvastamisel tema kohustustest vabastamiseks.

Kirsipuu sõnul jättis maakohus pärast materjalide ja pankrotihalduri selgitustega tutvumist tänavu 30. jaanuaril Eipre pankrotihalduri kohalt vabastamata. Praeguseks on ehitusfirma esitanud määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtule, kes asja edasi menetleb.

Eelmise nädala lõpus kirjutas aripaev.ee, et endine tippjudokas ja Arigato spordiklubi rajaja Indrek Pertelson on Terje Eipre kohta advokatuuri aukohtusse kaebuse esitanud, kuna Eipre olevat mitmel toolil istudes Eesti Talleksit juhendanud spordikeskuse pankrottiajamisel.

Advokaatide kutseühingust kinnitati ka täna, et ühtegi kaebust Terje Eipre kohta pole sel nädalal nendeni jõudnud. Nagu selgub, on advokatuuri aukohus Eipre tegevuse osas alates 2007. aastast algatanud menetluse ühe kaebuse suhtes. Menetlus on aga käimasoleva kohtuvaidluse tõttu peatatud. Ühtegi meneltust Indrek Pertelsoni või Haabersti Perespordikeskuse AS-iga advokatuuri kinnitusel algatatud pole.

Millest selline segadus advokatuurile esitatud või esitamata jäetud kaebuse kohta võis tekkida, Indrek Pertelson arileht.ee-le ei kommenteerinud.

Eipre sõnul pole siin aga muud kommenteerida, kui seda, et Pertelson „jäi oma järjekordse valega lihtsalt vahele ja kukkus oma võttest selili“.

„Pertelson hoogustub keskmiselt korra kvartalis ja alati tuleb ta välja mingi uue teooria ja süüdistavate nimedega. Kõik see on paljasõnaline katse juhtude tähelepanu eemale endaga seotud tehingutelt, millega tegelevad uurimisorganid,“ ütles Eipre arileht.ee-le.

Eipre ei täpsustanud, millistel ajaperioodiel on ta Eesti Talleksi vandeadvokaat olnud, viidates advokatuuriseadusele, mis kohustab advokaati hoidma kliendisaladust.

„Minul on Eesti Talleksiga olnud oluliselt vähem kokkupuuteid, kui Indrek Pertelsonil Eesti Talleksiga,“ sõnas Eipre.
Riigiteataja andmetel esindas Eipre Eesti Talleksit näiteks riigikohtus 2003. aastal, mil Eesti Talleks nõudis kohtult Kristiine linnaosas välja antud kauplemisloa tühistamist ning Tallinna säästva arengu ja planeerimise ameti toimingu õigusvastaseks tunnistamist.
Pertelsoni sõnul nõustas Eipre Eesti Talleksit ka 2008. aasta aprillis.

Eipre ise Haabersti Perespordikeskuse pankrotihalduri kohale asudes huvide konflikti ei näinud. „Ei näinud, sest huvide konflikt puudub,“ kinnitas ta.

Sündmuste kronoloogia:

* Spordiklubi Arigato nurgakivi panek 21. novembril 2006. aastal. Hoone maksumuseks ennustatakse üle 75 miljoni krooni. Kompleksi omaniku Haabersti Perespordikeskuse AS-i omanikeringi kuuluvad Pertelsoni firma Sentimento ja AS Eesti Talleks. Arigato spordiklubi uksed plaanitakse avada 2007. aasta suve alguses.

* 29. juunil 2007. aastal peab Arigato sarikapidu. Kompleksi avamine lükkub 2007. aasta sügisesse.

* 10. septembril avab Arigato suurejooneliselt uksed.

* Aprillis 2008 selgub, et Arigato on maksuametile võlgu ligi pool miljonit krooni, ning Äripäeva andmetel tasub Eesti Talleks spordiklubi laene ja liisinguid. Pertelson usub, et võlad saavad makstud umbes kuu aja jooksul ja ta nimetab miljonitesse küündivaid võlgu kasvuraskusteks. Esialgselt 70–75miljoniliseks hinnatud hoone ehitusmaksumus kasvab umbes 50 miljoni krooni võrra.

* Mais keerab Eesti Gaas Arigato spordiklubi gaasikraani, sest klubi on tarbimise eest mitu kuud võlgu.

* Juuni algul ülteb Pertelson, et otsib spordiklubile investorit.

* 4. juulil algatab Pärnu maakohus Arigato pankrotimenetluse.

* 25. augustil kutsub Haabersti perespordikeskuse nõukogu Indrek Pertelsoni juhatuse esimehe kohalt tagasi.

* Pärnu maakohus kuulutab 27. augustil AS Floorini ja AS Eesti Talleksi nõudel välja spordiklubi Arigato pankroti. Pankrotihalduriteks määrati Sirje Tael ja vandeadvokaat Terje Eipre.

* Oktoobris läheb spordiklubi vara oksjonile alghinnaga 94,35 miljonit krooni.  Kinnistul lasub ka kaks hüpoteeki, 86,6 miljonit krooni Eesti Talleksi kasuks ja 17,5 miljonit krooni Celander Ehituse kasuks. Haabersti Perespordikeskus võlg küündib 175 miljoni kroonini. Pankrotistunud spordiklubi Arigato varad ostab alghinnaga Eesti Talleks.

* 2009. aasta märtsis-aprillis alustab politsei alustas kriminaalmenetlust pankrotti läinud Arigato spordiklubi haldaja AS Haabersti Perespordikeskuse suhtes. Muuhulgas esitab pankrotihaldur uurimisorganitele ekspertiisi, mis näitab, et spordiklubi ehitus on esialgselt planeeritust ning ka turuhinnale vastavast hinnast läinud 22 miljonit krooni kallimaks. Ühtlasi on tekkinud kahtlus, et Indrek Pertelson on Arigato juhatuse liikmena võtnud ettevõtte kontolt välja kaks miljonit krooni sularaha.

* 9. aprillil kutsub Pertelson kokku pressi, kus kinnitab, et kaks miljonit ei ole kuhugi kadunud ning kõik dokumendid raha kohta on olemas. „Ettevõtte arvelt kindlasti võeti sularaha välja, aga finantsküsimuste eest vastutas Margus Dintšenko,” rääkis Pertelson. Pertelson ütles muuhulgas, et Haabersti Perespordikeskuse ASi pankrotihaldur juhendas mitmel toolil istudes Eesti Talleksit spordikeskuse pankrottiajamises.

* ASi Eesti Talleks juhatuse esimees Andres Sarri nimetas Pertelsoni süüdistusi meeleheitlikuks katseks juhtida tähelepanu eemale enda tegevuse tõttu tekkinud kriminaalasjadelt.