„Jah, selle nädala jooksul saame ehitama hakata, ainult linnaplaneerimise ametit peame sellest kolm päeva ette teavitama,” kinnitas EKA avalike suhete juht Solveig Jahnke.

Kuigi eelmisel nädalal väljastas linnaplaneerimise amet EKA-le ka maapealsete korruste rajamiseks tingimusliku ehitusloa, mis kohustab enne ehituse alustamist naabritega kokkulepet saavutama, on kunstiülikoolil juba varem olemas sulundseina rajamiseks ja maa-aluste korruste ehitamiseks vajalik ehitusluba. Sulundseina tegemise loa on küll vaidlustanud EKA platsi kõrval asuva Tartu mnt 7 kinnistu omanik Ester Palm, kuid kohus ei ole sellele rakendanud õiguskaitset. See tähendab, et kõik, mis puudutab maa-alust ehitust, on EKA-le hoolimata vaidlustest lubatud. Sulundseina rajamise hanke võitis mullu juunis ehitusfirma Skanska.

Ehitustööde alustamiseks on aga vaja jooksvat rahavoogu, mida EKA-l justkui ette näidata pole. Ehitada oli esialgu plaanitud sihtasutuse Archimedes toetuse, EKA-le kuuluvate kinnistute müügist saadava raha ja pangalaenuga, millest igaüks moodustanuks kolmandiku. Praeguse seisuga on aga peatatud 12 miljoni euro suurune Archimedese toetussumma saamine, pole müüdud kinnistuid ega võetud ka laenu. Viimast saab teha näiteks alles ehitushanke väljakuulutamisel, kui on kinnitatud lõplik hoone ehituse eelarve.

Solveig Jahnke vihjas võimalusele, et töid võiks alustada Archimedese eelmise aasta juunis tehtud 2,25 miljoni euro suuruse ettemaksuga. „Kuna nende otsus projekti mitte rahastada ei ole jõustunud, sest me vaidlustasime selle, on meile endiselt 2,25 miljonit eraldatud,” rääkis Jahnke.

Ettemaks tuleb tagastada

Praeguse seisuga peaks aga kunstiakadeemia ettemaksu 90 päevaga tagasi maksma, kuid ka selle peale on EKA esitanud palve, et summa tagastamise tähtaega pikendataks. See annab justkui märku EKA enesekindlusest, et haridus- ja teadusministeerium vaatab toetusraha eraldamise otsuse ikkagi ümber, 12 miljonit eurot laekub siiski ehituse eelarvesse ja nii pole ettemaksu tagastada vajagi.
Archimedese juhataja Eve Silla sõnul on EKA-l võimalik praegu ettemaksu raha kasutada, sest sihtasutus ei tee regulaarseid kontrolle, kas ja kuidas täpselt raha paigutatud on.

„Meil on tänasest (eilsest – toim) viis päeva aega esitada haridusministeeriumile oma seisukoht,” lausus Sild.

Ka haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juht Mart Laidmets ei osanud ennustada, kas EKA esitatud vaie rahuldatakse või mitte.
Haridus- ja teadusministeeriumil on EKA vaidega tegelemiseks aega 30 päeva.