Kunstiakadeemia uue hoone ehitustööd peaksid algama järgmisel aastal ja maja peaks valmima 2011. aasta lõpus. Hoone maksumuseks on praegu arvestatud ligi 400 miljonit krooni. Maja projekteerimise jaoks tahab akadeemia võtta 2,4 miljonit eurot ehk 37,2 miljonit krooni laenu, ehituse lõpetamisks on tarvis aga veel ka lisalaenu.

„Uue hoone ehitusega kavatseme alustada järgmisel kevadel kui on valminud projekt, korraldatud riigihange ehitaja leidmiseks ja muudetud Tartu mnt 1 detailplaneering. Käesoleval hetkel käib projekteerimine,“ tutvustas kunstiakadeemia rektor Signe Kivi uue hoone ehitamise plaanide hetkeseisu.

Ehituse planeeritav hind 397 miljonit krooni pole lõplik suurus. „Ehitushinnale lisanduvad projekteerimine, seadmete ja mööbli soetamine, kolimiskulud ja muud pisemad uue maja kasutuselevõtuga seotud kulud. Ehituspakkumised saame pärast põhiprojekti laekumist korraldatava riigihanke tulemusena, varem ei ole täpsete numbritega võimalik spekuleerida – pealegi on projekteerimine pooleli,“ rääkis rektor.

Projekteerimise rahastamiseks on käimas riigihange 2,4 miljoni euro ehk 37,2 miljoni krooni laenamiseks. Ehitamise jaoks saab EKA raha küll ka SA Archimedese kaudu tulevatest struktuurvahenditest, kuid need saab kasutusele alles siis kui ehituseks on olemas projekt, kinnitatud detailplaneering ja ehitusluba. Samas tuleb projekteerimise eest maksta varem kui ehitusluba väljastatakse.

„Laenu kavatseme võtta ka ehituse hilisemas järgus, kuna struktuurvahendite summa ei ole ehituse lõpetamiseks piisav,“ nentis Signe Kivi. Laenu tagasimaksmiseks võõranab EKA pärast ehituse lõppu oma muud kinnisvara.

Kinnisvarast lodoab EKA saada 160 mln krooni, kuid rektor Kivi möönis, et praegu on raske kinnisvaraturu võimalikke arenguid ette ennustada. „Kuna turg on praegu madalseisus ning 2012. aasta kinnisvarahindade seis pole teada, võib lõplik kinnisvara müügist saadud summa erineda planeeritust – kui palju, ei oska praegu ennustada,“ lisas Signe Kivi. 

 Kivi sõnul peaks maja valmima 2011. aasta lõpuks, kuid akadeemia peaks sisse kolima 2012. a augustiks, kuna mööbli ning seadmete hanked ja paigaldus võtavad aega. „Projekteerimisega alustasime jaanuaris ja põhiprojekt antakse EKA-le üle novembri alguses, tööjoonised saame praeguse kava kohaselt 2010. aasta jaanuaris,“ täpsustas rektor.