Kui enne maa-ameti skandaali puhkemist mullu oktoobris laekus keskkonnaministeeriumile keskmiselt üks maadevahetustaotlus kahe-kolme päeva jooksul, siis pärast seda laekub keskmiselt üks avaldus päevas või enamgi. Seetõttu protsessid veidi toppavad.

Oktoobrist alates on laekunud ligi sada avaldust. Tähelepanuväärne on endise keskkonnaministri Heiki Kranichi firma South Kinnisvara ning selle juhi Marko Loosi ühine taotlus, mis edastati eelmisel nädalal. Seal soovitakse vahetada kokku ligi 150 hektarit looduskaitseliste piirangutega maad üle Eesti. Sealhulgas tahetakse vahetada maatükid Harjumaal Kuusalu ja Anija vallas riigi seitsmehektarilise metsatuka vastu Kernu vallas ning kolme hektari vastu Tallinnas Nõmmel Helbe tänaval.

South Kinnisvara kohta, mis paistis edukate maadevahetustega silma 2003. aastal, ütles Kranich mullu novembris, et kavatseb firma likvideerida, kuna pärast tema seostamist firmaga lõppesid kõik firma maadevahetused. “Kui juba Kranichile midagi vahetatakse, siis on see selge jama,” arvas Kranich toona.

Pidurdunud on aga iluärimehe ja kollektsionääri Valeri Kirsi mullu novembris algatatud maadevahetus. Kohustust vastata avalduse esitajale 30 päeva jooksul pole riigiasutused tema sõnul täitnud.

Vannub saabaste nimel

Kirss ostis 2005. aastal kinnistud Kuusalu valda Hara külla Lahemaa rahvuspargi piirangutega alale, soovides rajada sinna talu. Alles hiljem sai talle selgeks, et ehitustegevus on seal keelatud. “Võin oma vanade saabaste nimel vanduda, et ei teadnud piirangutest,” ütles ta.

Üks kolmest, kel on õnnestunud pärast maa-ameti skandaali puhkemist maid vahetada, on firma PT Invest. “Kolm aastat võttis aega. Olen sinna helistanud sada korda, et kaua see jama veel käib. Kaotasin juba enda üle kontrolli, läksin nendega jämedaks,” ütles PT Investi omanik Toomas Järvevee, kes hoiab pöidlaid pihus, et asi nüüd notari juures lõpetatud saaks.

Maadevahetuse reeglid muutuvad

•• Mullu novembris tegi keskkonnaminister Rein Randver ettepaneku täiendada looduskaitseseaduse eelnõu looduskaitselist piirangut sisaldav kinnisasjade vahetamise sätet nii, et kinnisasjad, mis on omandatud pärast nende kaitse alla võtmist, ei kuuluks vahetamisele.

•• Randver tahab seadusesse lisada ka sätte, mille kohaselt täpsustatakse nende kinnisasjade väljavalimise kriteeriume, mida riik vahetuseks pakub.

•• Pärast maadevahetusskandaali puhkemisest mullu oktoobris on keskkonnaministeeriumile edastatud ligi sada maadevahetustaotlust.

•• Vahetamisest on keeldutud 32 kinnistu osas, neist seitse olid ilma looduskaitseliste piiranguteta. Algatatud on 29 kinnistu vahetusmenetlus.

•• Seejuures on vahetus nii populaarseks muutunud, et selleks avaldavad soovi ka isikud, kellele vahetatavad kinnistud ei kuulu.