Ekspertide väitel on 30%-line eelarvekärbe vältimatu, vastasel juhul ei jätku puudujäägi katmiseks ka reservfondi vahenditest. Märkimisväärne osa sellest on juba käiku lastud rubla toetamiseks.

Riigiametnikud soovitavad samal ajal venemaalastel säilitada rahu ja mõelda oma tervise peale.

Venemaa rahandusministeeriumi ettepanek oli vähendada selle aasta eelarvet 10% võrra kõikides valdkondades, välja arvatud kaitsekulutused. Sellise pakkumise esitas täna rahandusminister Anton Siluanov Moskvas toimuval Gaidari foorumil.

Kui Siluanov viitas eelmise aasta detsembris, et riigil saab olema praeguses majandussituatsioonis kaitsekulutusi raske kanda ja neid tuleks optimeerida, teatas Venemaa president Vladimir Putin vastuseks, et Venemaa kaitseministeeriumi kulutused on kümme korda väiksemad kui Pentagonil.

Siluanov nentis Gaidari foorumil täna, et Venemaa kulutuste struktuur on väga halb ega „kõlba kuhugi“ – 60% jaguneb riigikaitse, pensionifondi ja avaliku sektori kulutuste vahel ning ümmarguselt triljon rubla moodustavad kulutused infrastruktuuridesse. Kulude kokkuhoiuks rakendatud meetmetest pole seni eriti kasu olnud.

Fakt on Siluanovi sõnul see, et naftahinna languse tõttu tuleb kulutusi kärpida – kui naftahind püsib 50 dollari juures barreli eest, kaotab Venemaa sel aastal 3 triljonit rubla.

„Meil tuleb sellel aastal väga suur defitsiit, suurem kui planeeriti. Kui me võtame vastu otsuse optimeerima hakata, jääb see ehk 2-3% juurde,“ ütles Siluanov, lisades et vastupidisel juhul muutuvad pilved Venemaa kohal väga tihedaks.

Probleem sai alguse sellest, et Putin allkirjastas riigieelarve, mis oli koostatud arvestusega, et nafta hind on sel aastal 96 dollarit barreli kohta ja rubla kurss dollari suhtes on 37,5.

„Me oleksime pidanud arvestama tunduvalt tagasihoidlikumate tuludega,“ nentis Siluanov.
Ta tõi näite Norrast, kus eelarve tegemisel võeti aluseks nafta hind 40 dollarit barrelist.

Ekspertide hinnangul pole Venemaal muud valikut, kui kulutused kokku tõmmata. „Majanduskasvu puudumise tingimustes ei ole eriti tark makse tõsta, seetõttu on kulude kärpimine sellises situatsioonis õige valik,“ nendivad eksperdid.