1Partner Kinnisvara hinnangul ei ole täna veel kindlasti märgata rahvastiku noorema poole vähenemise mõju kinnisvarasektorile. Kindlasti aga sellel oma märgatav mõju järgneva 5-10 aasta jooksul juba võiks olla.

Kõige loogilisem ja esmane võiks ju olla odavamapoolsete üürikorterite huvi vähenemine juhul, kui mingist hetkest vähenevad juba reaalselt üliõpilaste read. Ülejäänu osas aga on tuleviku etteennustamine selline töö, mida enda õlule võtta ei tahaks. Siin on paraku ka palju muid muutujaid.

Mõned tähelepanekud hetkel kinnisvaraturul toimuvast arvestades vanuselist jaotust:

Üllatavalt palju annavad tooni nooremapoosed, umbes vahemikus 25-35, kortermajade uusarenduste juures. Selgub, et meil on tuntav osakaal hea sissetulekuga noori, kes on kas ise suutnud sissemakseteks raha kõrvale panna või ka vanemate toel ja neile on ka krediidiasutuste uksed valla. Teine vanuserühm, kes uusarenduste juures tooni annavad, on üle 40-aastased, kes on jälle teistpidi heal järjel. Nemad on tihtipeale koguni ühe pangalaenu juba varasemalt ära jõudnud maksta ja nüüd kasutavad olemasolevat või kogutud vara ning ei kasuta üldse panga abi või siis jätavad investeeringuna vana korteri alles.

Ülejäänud turusegmentides on asi juba pisut tavapärasem ja ostjate-müüjate tasakaalus mingeid erilisi muutusi märganud ei ole. Lastega, kasvavad pered kolivad kas vastavajalt vajadusele ja võimalustele suuremasse korterisse või ka juba oma majja. Pigem võiks välja tuua sellise üldise suhteliselt mõistliku ootuse oma elamispinnale, otsuseid tehakse ratsionaalseid kaalutlusi arvesse võttes ja üleüldises mõttes pole näha nt sellist massilist „põllu peale oma majja" kolimise buumi nagu see oli umbes 10 aastat tagasi.