Sellele küsimusele võib vastuse saada juba tänavu septembris, mil Tallinna kogunevad viie kontinendi juhtivad eksporditreenerid, -koolitajad ja edukad ekspordivisionäärid, et Maailma Ekspordikonverentsi nime kandval kolmepäevasel konverentsil oma kogemusi eestlastega jagada, teatasid korraldajad.

„Maailma Ekspordikonverents on kindlasti selle aasta huvitavamaid, kõrgetasemelisemaid ja kultuurikirevuselt rikkalikumaid majandusalaseid kogunemisi Eestis ja ilmselt ka olulise tähtsusega sündmus paljude ekspordiasjatundjate jaoks kogu maailmas. Ootame ju siia teiste kõrval ka Hiina, India, USA, Austraalia, Lõuna-Aafrika, Brasiilia, Tšiili ja teiste riikide oma ala juhtivaid spetsialiste,“ lausus ekspordikonverentsi korralduskomitee juht ning Marketingi Instituudi juhataja Anu-Mall Naarits.

„Eksport ja väliskaubandus, kui riigi jõukuse kasvu üks peamisi allikaid, on maailmas eraldi uurimisharu, millega on erinevates riikides seotud teadlased ja praktikud tippülikoolidest, koolitusfirmadest, suurkorporatsioonidest ja ka riiklikest, EASi ja Arengufondi tüüpi asutustest. Selle valdkonna inimesed on omakorda koondunud Rahvusvahelise Kaubanduse ja Ekspordi Koolitajate Organisatsiooni IATTO, kes oma iga-aastase foorumi Maailma Ekspordikonverentsi ühe osana sel aastal esimest korda Ida-Euroopasse ja Eestisse toob.“

Majandusminister Juhan Partsi sõnul on Maailma Ekspordikonverentsile kogunevad inimesed just need, kelle kogemusi Eesti ettevõtted vajavad selleks, et pääseda oma toodetega suurtele ja atraktiivsetele kui väga erineva ärikultuuriga turgudele.

„Alles võõrustas Tallinn Euroopa lennufirmade juhte, täna arutavad mitmed neist juba võimalikku lendude tihendamist Eestiga. Ekspordikoolitajad on samuti huvitav rahvas selles mõttes, et igaüks neist koolitab aastas mitmeid või isegi mitmekümneid tuhandeid inimesi ning parim osa Eesti jaoks oleks, kui nad leiaksid Eesti ekspordialased edulood piisavalt põnevad olema, et neid oma koolitustel edasi rääkida.“ märkis ta.

Anu-Mall Naaritsa sõnul viiakse Maailma Ekspordikonverentsi rahvusvahelised osalejad tutvumisvisiitidele ka mitmetesse Eesti edukamatesse ettevõtetesse nagu Skype, Baltika, BLRT Grupp jt.

Samal ajal võivad ettevõtted teada anda, kui neil oleks huvi konverentsi lektoreid või väliskülalisi oma ettevõttes võõrustada.

Maailma Ekspordikonverents toimub 12. - 14. septembril Tallinnas ja sellele oodatakse umbes 400 osalejat. Konverentsi üks peaesinejaid on professor Albert Angehrn INSEADist.

Konverentsi kava on saadaval Marketingi Instituudi kodulehel.