Kõik Eesti piimatööstused loodavad tänavu Venemaa turu arvel oma ekspordimahtu märkimisväärselt suurendada, mis suurendab nõudlust toorpiima järele ja tõstab toodete hinda.

„Hinnatõus tuleb juba tänavu esimesel poolaastal astmeliselt, ja mitte nii järsult nagu 2007. aastal,” ütles AS-i Tere juhatuse esimees Ülo Kivine. „Tooraine hind on juba praegu kolmandiku võrra kallinenud ning tooted hakkavad nüüd kallinema mõningase ajalise viivitusega.”

Venemaast kujuneb AS-ile Tere peamine tootmismahu kasvu mootor, kuhu kavatsetakse eksportida 15 protsenti toodangust, peamiselt jogurteid ja kohupiimakreeme. „Vene turg jääb oma etteaimamatusega küll riskantseks, kuid praegu meie tooteid seal tuntakse ja soovitakse osta,” lisas Kivine.

Piimandusühistu, juustutootja E-Piim nimetab Venemaad oma esmatähtsaks partneriks, kuhu praegu saadetakse kuni kolmandik toodangust.

„Eksport määrab lõppkokkuvõttes ka siseturu hinnataseme,” ütles E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas. „Piima kokkuostu hinda aitas kolmelt kroonilt nelja  kroonini tõsta vähenenud tootmine ning talumeeste jätkusuutlikkust arvestades peaks see veel tõusma, kuna kütuse aktsiis, maailmaturu hind on tõusnud.”

Maag Piimatööstuse tänavune eesmärk on alustada eksporti Venemaale ja suurendada Soome osatähtsust, et kasvatada ekspordi mahtu 15 protsendini ette­võtte käibest. „Hinnad Venemaal on paljudel toodetel paremad kui Eestis ja üks meie Jõhvi tootmisüksus on Peterburile lähim Eesti piimatööstus,” ütles Maag Piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel. „Venemaal kindlasti konkurents tugevneb ja sellest tulenevalt võivad hinnad pisut langeda.”

Toorpiim võib odavneda

AS Saaremaa Piimatööstus on suurendanud Venemaa turu avanemise tõttu ekspordi osatähtsust rohkem kui viiendikuni ettevõtte käibest. „Meie jaoks oli 2009. aastal uus turg Venemaa ja seda suunda on plaan jätkata ka käesoleval aastal,” ütles ettevõtte juhatuse esimees Andi Saagpakk. „Tõenäoliselt jääb Eesti turg veel pikaks ajaks alla, sest puudub ostuvõime, seega ei teki senisele toormehinna tõusule katet. Kui ka Euroopas ja maailmas turg ei tõuse, siis on põhjust oletada, et toorpiima hind võib uuesti isegi langeda.”

Kommentaar

Tiia Karu

Prisma Peremarketi ostujuht

Kui põllumeestel ja piimatöötlejatel avaneb uusi võimalusi eksportimiseks, jääb piima Eesti turu jaoks vähemaks, mis omakorda võib tuua hindade tõusu. Piimatoodete jaehinnad tänavu tõusevad, sest piima kokkuostuhind tõuseb. Tänavuse hinnamuutuse määrab tavaline 2,5-protsendine joogipiim – toode, mille hinda tarbijad teavad ja millest algab ka teiste piimatoodete hinna tõus või langus.

Eelkõige eksporditakse Eestist piimapulbrit. Tarbijatele tooks kaasa hinnalanguse, kui mõne tugeva põllumajandusmaa piimatootjad otsustavad ka Eesti turu oma sihikule võtta, mis aga paneks piimatootjad keerulisse olukorda. Toorainekogused ei ole kiiresti reguleeritavad, sest lehmad annavad ikka ühepalju piima, hoolimata sellest.