Mööbli puitkihti spooni tootev ASi Balti Spoon juhatuse liige Jaan Tender ütles ETAle, et nende 525 töötajaga ettevõte erinevalt kalatööstustest küll oma tootmist ekspordikriisi tõttu ei seisanud, kuid ettevõtte pidi tegema ekspordi säilitamiseks suuremaid kulutusi. "Samuti andsime ekspordisegadusega konkurentsieelise teistele," lisas ta.

"Ekspordime oma 200miljonilise aastakäibe juures 95 protsenti toodangust Euroopasse," ütles Tender. "Nüüd pidime Eesti vabatsoonide asemel otsima teisi kanaleid. Peale meie läks Läti vabatsoonidesse eksportima palju teisi ettevõtteid ning lätlased rõõmustasid selle üle väga," märkis Tender.

Tema sõnul tõusis võrreldes Eestiga Lätis tehinguvormistamise tasu kuuekordseks, mis ilmselt oli tingitud Eesti vabatsoonide ummistumisest. Samuti olid Tenderi sõnul Eesti transpordifirmad hädas uues suunas veolubadega.

Sillamäe vabatsooni haldava Silmet Kinnisvara juht Tõnis Seesmaa kinnitas ETAle, et vabatsoonis on pärast seadusemuudatust eksport peaaegu täielikult seisnud.

Tenderi sõnul kasutab Balti Spoon vabatsoone selleks, et ettevõte komplekteerib kauba otse lõpptarbijatele, kuid kauba saatmiskindluse tõttu kasutab üht kaupa laialijagavat partnerit. Seetõttu toimub ka eksport ja kauba omanikevahetus vabatsoonides. "Üldjuhul ei toimu vabatsoonides meie kauba allahindamist, vaid hind pigem tõuseb, sest vahendaja tahab ka tulu teenida," märkis Tender. Tender lisas, et ettevõte püüab tulevikus leida siiski otseekspordi võimalusi.

Rahandusministeerium põhjendas selle aasta algusest kehtinud käibemaksuseadust asjaoluga, et eksportijad ja vahendusfirmad said vabatsoonides kauba hinda enne teistesse riikidesse importimist vähendada, et maksta vähem impordimakse. Samuti kahtlustas ministeerium eksportijate käibemaksupettust Eestis, kasutades vabatsoonides kõrget kauba ekspordihinda võltsitud suuremate tootmiskulude varjamiseks. Käibemaksuseaduse uue muudatuse algatanud endise rahandusministri Siim Kallase erakonnakaaslane riigikogulane Meelis Atonen tunnistas, et tegelikke tõestusi maksupettuste kohta ei ole.

Riigikogu võttis täna ilma ühegi vastuhääleta vastu seadusemuudatuse, mis taastab eelmise aasta lõpuni kehtinud ekspordikorra vabakaubandustsoonides ning lahendab ka kalatööstuste keerulise olukorra. Seadus näeb ette, et alates seaduse presidendi poolt väljakuulutamisest ja avaldamisest Riigi Teatajas kuni 2003. aasta 30. juunini käsitatakse kauba ekspordina ka Eesti kauba toimetamist vabatsooni, tingimusel, et see kaup veetakse Eestist välja 15 kalendripäeva jooksul tollideklaratsiooni aktsepteerimisest arvates.