Kreeka peaminister Alexis Tsipras ignoreeris Euroopa liidrite nõudeid tegutseda kiiresti. Selle asemel süüdistas ta laenuandjaid abi-kasinuse vastu kõneluste katkemises.

Nüüd on Ateenal kaks nädalalt leida väljapääs hädamerest, enne kui tuleb maksta IMFile 1,6 miljardit eurot. See võib jätta riigi rahata, samuti võimeta võtta laenu.

„Me peame töötama välja eriolukorra plaani, kuna Kreekas puhkeb eriolukord,“ ütles Euroopa Komisjoni volinik Günther Öttinger. „Tuleb tagada energiavarustus, politsei töö tasustamine, meditsiini toimimine, ravimite olemasolu ja palju muudki.“

Kuid 40aastane uus radikaalne vasakpoolne Tsipras on lubanud kasinuse lõppemist, näitas vähe märke sellest, et millegi pärast muretseda. Ignoreerides Euroopa poliitikute hoiatusi, et nüüd on Ateena kord tegutseda, Tsipras ütles külmavereliselt, et tema on rõõmsalt valmis ootama, kuni laenuandjad muudavad oma arvamust.

„Me ootame rahulikult, kuni institutsioonidele jõuab kohale realism,“ teatas Tsipras Kreeka ajalehele Efimerida ton Syntakton.

Ateena jaoks on pensionikärped vastu võetamatud, mida EL ja IMF nõuavad eelarvepuudujäägi vähendamiseks.

Kreeditorid nõuavad, et Kreeka peab reformima oma pensionisüsteemi, et valitsuse rahaasjad saaksid kindlamale alusele. Paljud Kreeka töötajad lähevad pensionile varem, kui mujal Euroopa maades ja koguvad pensioneid, mis on viinud valitusse subsiidiumid jätkusuutmatule tasemele.

„Miks seista vastu pensionitele? Pensionitele ja palkadele kulub 75% Kreeka esmastest kulutustest ja ülejäänud 25% on juba koomale tõmmatud,“ kirjutas IMFi peaanalüütik Olivier Blanchard blogis. „Nii nagu on piir, kui palju saab Kreeka teha, on ka piir, kui palju finantseerimist ja võlakergendust saavad kreeditorid pakkuda, kuna ka nemad peavad arvestama oma maksumaksjatega.“

„Ma välistan lahendusena Kreeka lahkumise euroalalt,“ ütles Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis intervjuus saksa ajalehele Bild. „Kuid keegi ei saa midagi välistada. Ma ei saa isegi välistada seda, et komeet tabab maad.“