Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles, et on endiselt võimalik, et CETA allkirjastatakse, nagu oli plaanitud, ning Kanada kaubandusminister Chrystia Freeland teatas, et lepe ei ole surnud, vahendab BBC News.

Belgia on aga teatanud, et ei saa vabakaubanduslepet toetada, sest riigi prantsuskeelsed osad on selle vastu.

CETA vajab heakskiitmiseks Euroopa Liidu kõigi 28 liikmesriigi toetust.

Tegemist oleks EL-i seni ambitsioonikaima vabakaubandusleppega, mida on ette valmistatud seitse aastat. Ülejäänud 27 liikmesriiki on leppe allkirjastamisega nõus.

Lootused CETA allikirjastamisele sel neljapäeval näisid aga kustuvat esmaspäeval, kui Belgia peaminister Charles Michel ütles, et ei saanud riigi föderaalsetelt, regionaalsetelt ja kogukondade esinduskogudelt ühehäälset heakskiitu.

Michel teatas, et läbirääkimised 3,6 miljoni elanikuga vankumatult sotsialistliku Valloonia ja veel kahe esinduskoguga kukkusid läbi.

Tusk jäi aga pärast Kanada peaministri Justin Trudeauga vestlemist optimistlikuks.

„Koos PM @JustinTrudeauga arvame me, et neljapäevane tippkohtumine on endiselt võimalik. Kutsume kõiki osapooli lahendust leidma. On veel aega,“ kirjutas Tusk Twitteris.

Kanada väliskaubanduse föderaalminister Freeland ütles, et jääb samuti lootusrikkaks, et kokkulepe suudetakse päästa, kuid pall on tema sõnul Euroopa väljakupoolel.

Euroopa Komisjon nõudis Belgialt otsust esmaspäeva jooksul, kuid kinnitas hiljem, et neljapäevaks kavandatud tippkohtumine ei ole allkirjastamiseks viimane tähtaeg.

Valloonia on CETA vastu, nõudes tugevamaid tagatisi töö-, keskkonna- ja tarbijastandarditele. Esmaspäevastel läbirääkimistel peaminister Micheli juures selgus aga, et CETA vastu on veel kaks Belgia esinduskogu – Brüsseli ja prantsuskeelse kogukonna oma.