Suurem osa investeeringutest on suunatud viide avaliku ja erasektori partnerlusse sellistes valdkondades nagu innovatiivsed ravimid, lennundus, biotoorainel põhinev tööstus, kütuseelemendid ja vesinik ning elektroonika, teatas Euroopa Komisjon, vahendas BNS.

Sealjuures investeeritakse kaheksa miljardit eurot uuest teadus- ja innovatsiooniprogrammist "Horisont 2020", mis kaasab veel tööstussektorilt ligikaudu 10 miljardit eurot ja EL-i liikmesriikidelt neli miljardit eurot.

"EL peab säilitama liidripositsiooni strateegilistes üleilmsetes tehnoloogiasektorites, kus pakutakse inimestele kvaliteetseid töökohti. Selliste innovatsiooni tehtavate investeeringute eesmärk ongi ühendada avaliku ja erasektori vahendid just sel eesmärgil. Tegemist on suurepärase näitega EL-i eelarvest kui majanduskasvu toetavast eelarvest," ütles komisjoni president José Manuel Barroso.

Uudsete ravimite algatuse, lennunduse ning kütuseelementide ja vesiniku valdkonna puhul on tegemist praegu toimivate ettevõtmistega, samas kui elektroonikatehnoloogiaalgatusse koondatakse kaks olemasolevat partnerlussuhet.

Biotoorainel põhineva tööstuse näol on tegemist uue algatusega.

EL-i uue teadusuuringute ja innovatsiooni programmi „Horisont 2020” kohaste algatuste rakendamiseks on nüüd vaja uusi seadusandlikke ettepanekuid, mille peavad heaks kiitma Euroopa Parlament ja nõukogu.