Kuressaares on läbi aegade olnud suurimaks huviobjektiks eramud kesklinnas ning vanalinnas, mida oma äranägemise järgi renoveerida ning kujundada. Hinnad vanemate renoveeritud majade puhul kõiguvad vahemikus 1-1,5 miljonit krooni, kohati kuni 1,8 miljonit krooni, kirjutab Arco Vara Kinnisvarabüroo saaremaa esinduse maakler Jan Jürjestaust ajalehes Meie Maa.


Saaremaa pealinnas ning selle lähiümbruses on pakkumisel ka uusi eramuid. Sõltuvalt asukohast, suurusest ning ehituskvaliteedist on nende hinnaks 1,8-1,9, üksikutel juhtudel aga kuni 2,3 miljonit krooni.


Huvi majade vastu on traditsiooniliselt suurem kevadel ning suvel. Inimeste soovid on väga erinevad – on neid, kes otsivad vana talukohta ning neid, kes tahaks suvitada uues palkmajas. On inimesi, keda huvitab linnalähedane väike eramu või suvila ja on neid kellel konkreetne soov puudub, kuid ringi käies tekib ettekujutus ning ootustele ja võimalustele vastav maja ka leitakse.


Maamajade ning talukohtade pakkumine on Saaremaal suur, hinnad ning kvaliteet väga erinevad. Renoveerimist vajava maamaja võib leida hinnaga 300 000-600 000 krooni, lagunenud hoonetega kinnistu maksab 150 000-250 000 krooni ning renoveeritud, hästi säilitatud maakodu saab kätte 1-1,5 miljoni krooni eest. Paljud kinnistud on ka üle hinnatud ning ostjatepoolsed pakkumised tavapärased.


Mereäärsete palkmajade hinnad, mis veel aasta tagasi olid liialt kõrged, on nüüd langenud suhteliselt mõistlikule tasemele. Neid müüakse keskmiselt 2 miljoni krooni eest. Palksuvilate juures köidab inimesi nende suurepärane sobivus Saaremaa looduse – mere ja kadakatega.


Maamajade ning suvilate vastu tunnevad üldjuhul huvi mandrieestlased. Populaarseimad piirkonnad on Muhumaa, Saaremaa põhja- ja lääneosa ning Kuressaare ümbrus. Leigemalt suhtutakse Sõrve säärde ning varem ülipopulaarsesse Mändjala külla.


Varem saarel tooni andnud soomlased on nüüd peamiselt müüjarollis.