Äsjalõppenud aasta keskmine elektri börsihind oli 33,06 eurot megavatt-tunnist, 6,4% rohkem kui aasta varem.

Kuude võrdluses kõikus elektri börsihind vahemikus 28,26-40,86 eurot megavatt-tunnist, olles madalaim mais ja kõrgeim novembris, teatas süsteemihaldur Elering.

Novembriga võrreldes langes elektri börsihind detsembris kõigis Nord Pooli hinnapiirkondades. Soomes oli hind täpselt 34 eurot, Lätis 34,18 ja Leedus 34,79 eurot megavatt-tunni kohta.

Kogu Nord Pooli süsteemihind oli läinud aasta viimasel kuul 31,79 eurot, mis on koguni kaks kolmandikku kõrgem aasta varasemast. Aasta kokkuvõttes oli Nord Pooli süsteemihind 26,91 eurot megavatt-tunnist.

Eesti ja Soome vahel liikus elekter 40 protsendil ajast Eestist Soome ja 50 protsendil ajast Soomest Eestisse. Eesti ja Läti vahel oli elektri kaubanduslik voog suunatud valdaval osal ajast ehk 75 protsendil tundidest Eestist Lätti.

Elektri tootmishinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hind püsis detsembris eelnenud kuu tasemel ja tehingute hinnavahemik oli 4,3-6,54 eurot tonni kohta.

Detsembri viimase päeva tulevikutehingud NASDAQ OMX börsil ennustavad elektri jaanuari börsihinnaks Eestis 43,55 eurot megavatt-tunni kohta, mis aasta varasemaga võrreldes tähendab 16-protsendist hinnatõusu.