Täiselektrilise veoajamiga elektrisõidukid on autod, mille veoajamit veab ainult ja alaliselt elektrimootor sisepõlemismootori abita. Täiselektrilisteks sõidukiteks ei ole seega hübriidsõidukid, mille puhul on samuti kasutusel elektrimootor ja elektrivõrgust laetav aku, kuid lisaks sellele kasutatakse sisepõlemismootorit.

Ministeeriumi selgitab, et elektrisõidukite ühissõidukirajale lubamise eesmärgiks on soodustada ja eelistada elektrisõidukite kasutusele võtmist, mis omakorda tagab puhtama ning madalama müratasemega linnakeskkonna.

Ettepaneku muudatuseks liiklusseaduses tegi sihtasutus KredEx, kes on ELMO programmi raames rajanud Eestit katva kiirlaadimisvõrgustiku, avanud AHHAA-s elektriautode demokeskuse ja käivitanud Tallinnas ning Tartus elektriautode lühirenditeenuse. Samuti toetab KredEx ELMO programmi raames elektriautode ja laetavate hübriidide ostmist kuni 50 protsendi ulatuses.

KredExile on esitatud 269 taotlust elektriauto ostutoetuse saamiseks. Elektriautosid ostetakse Eestis kasvavas tempos, mida kinnitab asjaolu, et 159 taotlust on esitatud käesoleva aasta jooksul. 234 ostetud autost on 110 ostnud eraisikud ja 124 juriidilised isikud.

Mis on mis

Eesti elektromobiilsuse programm ELMO on Eesti Valitsuse ja Mitsubishi Corporationi koostöös käivitatud programm energiatõhusate ja keskkonnasäästlike elektriautode ja laetavate hübriidide kasutusele võtmise toetamiseks. Programmi viivad ellu Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, Sotsiaalministeerium ja KredEx.