Elektrijaamade renoveerimise hind jääb plaanitud kuni 250 miljoni euro ehk 3,9 miljardi Eesti krooni raamidesse, teatas AS Narva Elektrijaamad.

Tööde hind jääb nimetatud summale pisut alla, täpset summat Narva Elektrijaamade pressiesindaja Heli Sõber kommenteerima ei soostunud.

Esimesena algavad renoveerimistööd Eesti Elektrijaamas.

Otsuse, kas renoveerida ka Balti elektrijaam teevad Narva Elektrijaamad siis, kui finantseerimislepingud on sõlmitud, rääkis Sõber.

Kuni laenulepingu sõlmimiseni finantseerib renoveerimistööde ettevalmistamist Narva Elektrijaamad omavahenditest.

Sõberi sõnul kulub laenulepingu allkirjastamiseni ettevalmistustöödele umbes 200.000 eurot ehk ligi kolm miljonit krooni kuus. Foster Wheeler Energia alustab projekterimistööde ja muude ettevalmistustega, mis kestavad sügiseni, kui Narva Elektrijaamad sõlmib laenulepingu pankade sündikaadiga.

Potentsiaalsete laenuandjate esindajad saabuvad Narva Elekirjaamadega tutvuma lähiajal, ütles Sõber.

Nii Eesti kui ka Balti Elektrijaamas vahetab tööde teostaja renoveerimise käigus vanad aurukatlad uute keevkihttehnoloogial põhinevate katelde vastu. Mõlemas jaamas toimub energiaplokkide automatiseerimine, turbiini madalarõhuosa ja ploki elektrivarustuse uuendamine.

Lisaks toimub Narva linna soojusega varustavas Balti elektrijaamas kaugkütteseadmete uuendamine.

Energiaplokkide renoveerimise eesmärk on muuta elektritootmine põlevkivist senisest palju efektiivsemaks ja keskkonnasõbralikumaks.

Tänu plokkide kasuteguri tõusule väheneb kütusekulu ühe energiaploki kohta võrrelduna vanade kateldega aastas umbes 20 protsenti ning oluliselt väheneb atmosfääri minevate heitmete hulk.

Lepingu allakirjutamine on oluline etapp Narva Elektrijaamade vähemusosaluse erastamisprotsessis firmale NRG Energy. Samuti loob tehing aluse põlevkivienergeetika pikaajalisele konkurentsivõimele.

Uute katelde ehitamisel saavad suures mahus tööd ka Eesti ettevõtjad, kuna sõlmitav leping sisaldab kohustust kasutada ka kohalike alltöövõtjate abi.

Hinnanguliselt saavad ehitusel tööd ligi 1000 kohalikku töötajat.

Ühe ploki ehitus võtab aega 28 kuud ning ettevalmistustööd Eesti Elektrijaama energiaploki renoveerimiseks algavad vahetult peale lepingu allakirjutamist.