Aasta esimeses pooles ehitas Elektrilevi üle 700 kilomeetri maa- ja õhukaabelliine ning paigaldas 266 uut alajaama, teatas ettevõte.

„Töökindla ja ilmastikust vähesõltuva elektrivõrguni jõudmine on lähima 10-15 aasta jooksul Elektrilevi prioriteet number üks,“ ütles Elektrilevi juhatuse liige Jaanus Tiisvend.

Tema sõnul on ettevõte võrgu uuendamisse igal aastal suunanud kogu ärikasumi, samuti rahastatakse investeeringuid laenu arvelt.

„Kokku räägime aga 61 000 kilomeetri pikkusest elektrivõrgust, mille kordategemine ei saa toimuda üleöö. Võrgu uuendamisel tuleb teha tarku valikuid, et investeeringud annaksid võimalikult kiire efekti ja rikete arv jõudsalt väheneks,“ lisas ta.

Tänavu esimesel poolaastal toimus elektrivõrgus ligi 11450 riket, mida on 7 protsendi võrra mullusest vähem. Elektrikatkestustest mõjutatud majapidamistel oli vool ära keskmiselt 103 minutit, mis on samuti möödunud aastaga võrreldes 7 protsenti väiksem number.

„Tasapisi hakkame võrgu uuendamise tulemusi nägema, kuid endiselt sõltub rikete hulk palju ilmastikust. Esimesel poolaastal tõid hulgaliselt katkestusi märtsi- ja juunikuus Eestit räsinud tormituuled,“ selgitas Tiisvend.

Et rikete märgatava vähendamiseni jõutakse aastate pärast, panustab Elektrilevi ka katkestuste tekkimisel nende võimalikult kiiresse likvideerimisse. Kui möödunud aasta esimese kuue kuu jooksul suudeti kahe tunniga elekter tagasi tuua 72 protsendile klientidest, siis tänavu on see näitaja 75 protsenti.

„Suurimaks väljakutseks rikete likvideerimisel on meile mõistagi tormiolukorrad. Siin ootame suurt abi juulikuus käivitunud SMS-projektist, millega hakkasime kliente ise katkestustest teavitama. Sellega vähendame rikketelefoni koormust ja saame klientidelt kiiremini infot nende rikete kohta, millest me ise veel teadlikud ei ole. Nii lüheneb ka voolu taastamiseks kuluv aeg,“ lisas Tiisvend.

Tänavu esimesel poolaastal tehti elektrivõrgu uuendamistöid kõigis maakondades. Suurimateks teises kvartalis lõppenud töödeks olid elektrivõrgu töökindluse parandamine Audru alevikus, alajaamade uuendamine ja liiniehitus Märjamaa, Nissi ja Kose vallas ning pingekvaliteedi parandamise projektid Sangaste, Rapla, Tamsalu ja Vinni vallas.

Elektrilevi (endise nimega Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ) on võrguettevõtja, kes toob elektri kohale kodudesse ja ettevõtetesse ning hooldab ja uuendab elektrivõrku. Ettevõte haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

2011. aastal investeeris Elektrilevi võrku 73 miljonit eurot, sel aastal on kavandatud investeeringumahuks 97 miljonit eurot. Elektrivõrgu parandamisse on ettevõte igal aastal suunanud kogu ärikasumi.