Seni on selline võimalus olnud ajaloolistel põhjustel vaid Elektrilevi OÜ-ga samasse kontserni kuuluval Eesti Energia AS-il, teatas amet.

Kohustuse täitmiseks tuleb Elektrilevil muuhulgas korraldada riigihange mahukaks IT-arenduseks.

Kohustuse kohaselt võimaldatakse ühtset arvet esitada kodutarbijatele ja äritarbijatele ning sellega liitumine on elektrimüüjatele vabatahtlik. Pärast kohustuse täitmist maksab tarbija võrgutasu oma elektrimüüjale.

Liitumise korral vastutab tarbijate maksete eest elektrimüüja. Andmete vahetus elektrienergia müüjate ja Elektrilevi vahel ühtse arve esitamiseks hakkab toimuma Elering AS-i andmevahetusplatvormi kaudu.

Viis elektrimüüjat esitasid lonkurentsiametile ühise kaebuse, milles palusid kohustada Elektrilevi tagama neile võimaluse väljastada elektrienergia ja võrguteenuse eest ühtset arvet Eesti Energiaga võrdsetel tingimustel. Elektrimüüjate hinnangul on see andnud Eesti Energiale konkurentsieelise.

Konkurentsiameti esialgse hinnangu kohaselt ei ole Elektrilevi senine tegevus taganud teistele elektrimüüjatele võimalust konkureerida Eesti Energiaga võrdsetel alustel.

Elektrilevi soovis võtta kohustuse ühtse arve korralduse rakendamiseks. Konkurentsiamet on seisukohal, et Elektrilevi võetud kohustus kõrvaldab tõhusalt turul esinevad konkurentsiprobleemid.