Tänasest saab iga elektriklient sõlmida uuel aastal avaneva elektrituru lepingut Eesti Energiaga, mis pakub kolme paketti ning neljanda n-ö paketina ka üldteenust, mis kehtib neile, kes lepingut sõlmida ei taha.

Kuigi Eesti Energia üritab kliente valima meelitada Kindla, Kombineeritud ja Muutuva paketi vahel, kus esimese puhul tuleb maksta fikseeritud hinna järgi ning kahe järgmise paketi puhul sõltuvalt börsihindade kõikumisest, on võrreldes senistega hinnatõus märgatav.

Nii tõuseb näiteks praeguse Kodu2 pakett Kindel-paketi vastu vahetades päevane elektri hind 30 protsendi võrra ja öine lausa 52 protsendi võrra. Rohelise energia paketi puhul on tõus veelgi suurem.

Vaid osa üldarvest

Seejuures tuleb rõhutada, et keskmine elektriarve, kuhu on lisatud ka võrguteenuse hind, taastuvenergia tasu ja elektriaktsiis, kasvab keskmisele tarbijale siiski ligi 20 protsendi võrra, sest elektri hind moodustab kolmandiku koguarvest.

Kui praegune Eesti Energia klient aga üldse mingit paketti valida ei soovi, määratakse talle automaatselt kõrgeima marginaaliga üldteenus ehk n-ö mugavuspakett ning müüjaks jääb Elektrilevi võrgus olevale tarbijale ikka Eesti Energia. Teiste, praeguseks juba avatud elektriturul olevate riikide näitel saab öelda, et umbes viiendik kodumajapidamistest jääb just üldteenust kasutama.