Projekti käigus kirjeldatakse Eesti metsamaterjali turul rakendatavaid varumispraktikaid ja analüüsitakse nende efektiivsust ebaselge päritoluga ning illegaalse puidu välistamisel. Hinnatakse, kuidas ettevõtete keskkonna- ja kokkuostupoliitikad arvestavad erinevate keskkonnaväärtustega ja kuivõrd on välistatud keskkonnavaenulikult varutud puidu kasutamine tarneahelates ning tootmisprotsessides.

Koostööprojekti ühe osana kaasavad ettevõtted ELF-i esindaja ligikaudu 30 päritoluauditile üle kogu Eesti, mille käigus vaadatakse tarnitud puidukoormate päritolu, legaalsust ning tehtud raiete vastavust keskkonnanõuetele ja metsanduse heale tavale.

Projekti lõppedes toimub ümarlaud valitsusväliste organisatsioonide, riigi esindajate ja puidutööstusettevõtete vahel, et otsida ühiseid lahendusi vastutustundliku metsanduse arendamiseks Eestis.

Projekti tulemusena koostab ELF ülevaate Eesti puiduvarumisturu struktuurist ja selle trendidest. Lisaks teeb ELF ettevõtetele ettepanekud oma keskkonna- ja kokkuostupoliitikate täiendamiseks ning väljatöötamiseks.

Koostööprojektis osalevad metsafirmad on järgmised: AS Stora Enso Mets, AS Balcas, AS Lemeks, AS Södra Eesti, AS Erapuit, AS Vara Saeveski, AS UPM-Kymmene Forest, AS Nor-EstWood, AS Holmen Mets, AS Metsäliitto Eesti.