Elame põneval ajal, mil tööturul on käimas kuum heitlus töötajate pärast. Näiteks telekommunikatsioonisektoris võistleme samade talentide pärast IT-ettevõtetega. Jagame samu rõõme ja muresid. Seda kinnitab ka statistika - võrreldes 2011. aastaga on IT-töötajate osakaal kasvanud pea kõigis Euroopa riikides, eeskätt just Eestis. Eurostati 2017. aasta seisuga palkas Euroopa Liidus IKT-spetsialisti iga viies ettevõte ja vähemalt iga kümnes ettevõte mõtles, et peaks seda tegema.

Võistlemise kõrval on tihti aga mõttekas jõud ühendada ja koostööd teha. Meiegi ettevõtte ligi 5-aastane praktika näitab, et see on igati võimalik, kui mingil hetkel on vaja töökäsi juurde tuua oma ettevõtte tiimidesse. Kasutame niinimetatud segameeskondi, kus palgalised töötajad täidavad ametikohustusi külg külje kõrval heade ja usaldusväärsete IT-ettevõtetest partnerite töötajatega. Mida taoline töökorraldus annab?

Tiimid võimendavad üksteise oskusi

Selline segatiimide loomine võib edu tuua mitmelgi põhjusel. Kindlasti ei näita väliste tiimide kaasamine ettevõtte ja tema meeskonna enda nõrkust, vaid hoopis lisab väärtust. Esiteks annab uute inimeste lisandumine võimaluse näha tööd nii-öelda kõrvaltvaataja pilguga ja tuua meeskonda värsked verd ja hingamist. Kogemuste ja oskusteabe jagamine teeb tugevamaks kogu tiimi, mis annab projektide ellu viimisele kindlasti palju juurde ja kasvatab kompetentsi. Pidevalt arenevas IT-maailmas on enesetäiendamine ja oskuste laiendamine igapäevane protsess. Teiseks annab selline tööviis võimaluse riske hajutada, oskusteave ei kogune ühtede kindlate inimeste kätte.

Pikk õpikõver

Selline töötajate kaasamine võiks aga olla ettevõttes hästi läbimõeldud ja tulevikku vaatav. Piltlikult öeldes tulekahju kustutamiseks lisatöötajate värbamine ei too minu hinnangul pikemas perspektiivis tulemusi, vaid tekitab lisatööd nii tööandjale kui ka ettevõttesisesele meeskonnale. Koostöö hakkab toimima kõige paremini siis, kui meeskond pikemat aega ühise eesmärgi nimel töötab. Arendaja õpiperiood vältab tavaliselt kolmest kuust kuni poole aastani. Selle aja jooksul hakkab ta projektides orienteeruma ja viib end kurssi ettevõtte eripära ja tööprotsessidega. Üldjuhul ei ole mõistlik teda lühemaks ajaks tiimi tegemistesse pühendada.

Kokkuvõttes usun, et selline töövorm on kasulik kõigile osapooltele ja praeguses tööjõuturu olukorras vägagi mõistlik, sest koostöö roll aina suureneb. Tulevik on tiimide päralt, kes suudavad üheskoos üksteist täiendades areneda ja õppida, eesmärgipäraselt töötada ning seeläbi väärtust luua.