Nimelt tahtis üks veebikeskkonna Quora lugeja teada saada, kas temast saab miljardär, kui ta on otsustanud selleks saada ja teeb selleks kõvasti tööd?

„Ei,“ vastas Justine.

„Üks omadustest, mis eristab ennast ise üles töötanud miljardäre meist teistest, on nende oskus küsida õigeid küsimusi. Ja see ei ole õige küsimus. Mis ei tähenda, et see oleks halb küsimus. See lihtsalt ei aita sind.

Sa oled teinud otsuse. No ja siis? Sa pole veel ihualasti haidest kubisevates vetes võidu ujunud. Kas sa oled endiselt sama otsusekindel, kui sind uhutakse üksikule saarele, eksinud ja verine ja räbalais ja läbi pekstud ja jõllitad silmapiiri, oodates päästmist?

Me elame kultuuriruumis, mis ülistab otsusekindlust ja rasket tööd, kuid mõista – need on omadused, mis hoiavad sind mängus pärast seda, kui ülejäänud on lavalt lahkunud või kuni keegi suurem ja tugevam su üles korjab ning merre tagasi viskab. Otsusekindlus ja raske töö on vajalikud, kuid need on miinimumnõuded.

Väga paljud inimesed murravad tööd teha ja püüavad ellu jääda vaatamata tagasilöökidele, mis ei ole nende endi süü – halb õnn, vale keskkond, kehvad tingimused.

Kuidas saad oma ajale ja tööle finantsvõimenduse?

Pööra oma fookus ära sellelt, mida sa tahad (miljard dollarit) ja tunne sügavuti huvi selle vastu, mida maailma tahab ja vajab. Küsi endalt, mida sa oled võimeline pakkuma, mis oleks sedavõrd unikaalne, kaalukas ja abistav, et ükski arvuti ei suudaks sind selles asendada, keegi ei saaks seda kuskil mujalt, et mitte keegi ei saaks sinu toodet varastada ja veel paremaks teha ning sind siis pärast seda unustusse saata.

Siis hakka seda potentsiaali arendama. Vali üks asi ja saa selles meistriks. Vali teine asi ja saa selleski meistriks. Kui sa oled kahes maailmas meister (ütleme tehnika ja äri), saad sa need valdkonnad kokku panna viisil, kuidas need kaks teineteist täiendavad ja kuidas mitte keegi kunagi varem pole seda teinud. Teiseks saad siis luua konkurentsieelise, sest sa suudad nende kahe maailma vahel liikuda, rääkida mõlemas „keeles“, ühendada hõimud, segada need elemendid kokku sädelevaks, värskeks loominguliseks nägemuseks, kuni ühel päeval ärkad ilmutusega, mis muudab su elu.

Maailm ei loobi miljardeid dollareid inimeste jalge ette seepärast, et see inimene tahab seda või murrab nii hullult tööd teha, et on selle enda arvates ära teeninud. Maailm ei hooli sellest, mida sa tahad või väärid. Maailm annab sulle raha vastutasuks millegi sellise eest, millel on tõeline väärtus: midagi, mis muudab kultuuri aspekte, jutustab uue loo, muudab inimeste sissekulunud mõttemustreid ja paneb nad seda uut oma igapäevaelus kasutama.

Selle jaoks ei ole olemas tegevuskava ega plaani, paljud inimesed annavad sulle sellel teel nõu ja suur osa sellest on halb nõuanne, ja teine suur osa on hea, aga sa ei saa seda kasutada, sest eesmärgi saavutamiseks pead välja tulema täiesti uue nurgaga. Ja sa teed seda kõike üksi, kuni omandad sellise karisma ja usaldusväärsuse, millega meelitad ligi sulle vajalikud talendid.

Ole vapper. See kulub sulle ära."