Nordea Pank alandas kolmapäeval eluasemelaenu intressimäära, odavaim raha peaks enamikule laenajatest kätte tulema 5,7 protsendiga, väike osa klientidest saab nii Hansa- ja Ühispangast kui ka Nordeast kodulaenu ka 5,4 protsendiga, kirjutab Postimees.

Nordea Panga juhatus otsustas alates 7. jaanuarist alandada eluasemelaenude intressimäärasid 0,3 protsendipunkti võrra, 3,15 protsendini. Panga juhatuse esimehe Juhani Seilenthali kinnitusel lisandub baasintressile eluasemelaenude puhul 2,2 kuni 2,8 protsendine riskimarginaal.

Ühispangast saavad parimad kliendid kodu soetamiseks laenu 5,4 protsendiga. Ühispanga eralaenude arendusjuhi Triin Messimase sõnul võimaldab pank 2,5 protsendist riskimarginaali suuremate laenude võtjatele.

“Intressi määramisel on oluline laenu tagatis — kas tegemist on hüpoteegiga või lihtsalt korteri või hoonega,” rääkis Messimas.

Hansapank võimaldab oma personaalpanganduse klientidele eluasemelaenu 2,6 protsendise riskilisaga.

Hansa Capitali finantseerimistoodete arendusjuhi Kersti Arro kinnitusel on sellistel klientidel tavaliselt pangas varasid üle poole miljoni krooni või mitmeid kordi keskmist palka ületavad kuusissetulekud.

Pärast Euroopa Keskpanga oodatust järsemat intressimäärade alandamist detsembri alguses ennustasid analüütikud, et eluasemelaenude intress langeb 5,5 protsendini järgmisel aastal. Laenuturul tehti aga tugeva konkurentsi tõttu korrektsioonid juba enne jõule.

Eestis väljastavad pangad enamiku laenudest Euribori ehk Euroopa pankade omavahelise laenuraha intressi baasil, mis on tänu Euroopa Keskpanga tegevusele viimastel nädalatel langenud alla 2,9 protsendi.

Pangad on üksteise võidu vähendanud ka omapoolset intressilisa ehk riskimarginaali ning maksujõulisemad kliendid saavad pankadest eluasemelaenu juba 5,4-5,7 protsendise intressimääraga.