Ligi pooled eestimaalased muretsevad toidulauale vähemalt aeg-ajalt valmis- või poolroa, kinnitab paari aasta tagune Emori uuring. Värskemad ametlikud andmed puuduvad, nõutavuse kasvust annavad märku üksnes pikenevad järjekorrad lettide ees. Poolfabrikaatide populaarsus jõuab avalikkuse ette ka siis, kui jutuks koolitoit.

Nimelt on koolikokad Eesti Päevalehele kurtnud, et lapsed jätavad lõuna söömata, sest ei oska peale kalapulkade ja friikartulite midagi tahta.

VALMISTOIT TULEB KOKKUVÕTTES ODAVAM. Kristiine Keskuse Prisma juhataja Reet Ratas ütleb, et salatileti tippaeg on hommikuti kohe pärast avamist ja keskpäeval – siis ostavad inimesed tööle kaasa – ning õhtul kella seitsme paiku, kui poodi jõuab “jälle-läks-kaua-süüa-enam-teha-ei-jõua” kontingent. “Aja mõiste on hoopis teistsugune kui kümme aastat tagasi,” arvab Ratas selle põhjuseks. “Pealegi on poolfabrikaatide kvaliteet viimaste aastatega palju paremaks läinud, viitab ta “jäledate poekotlettide” hoiaku kadumisele. Valmissalatitega on jällegi nii, et kui kord saad viletsa, ostad järgmine kord lihtsalt teise valmistaja oma – valik on suur. Vestluse taustaks vonkleb leti ees lakkamatu järjekord.

##“Ei taha lihtsalt aega toidutegemise peale raisata, valmistoit tuleb lõppkokkuvõttes odavam,” põhjendab üliõpilane Laima grilltiibade ostu. “Vähemalt paar korda nädalas ostan kindlasti kaasa.” Üleriieteta poodi lipanud müügikonsultant Alvar ütleb, et kuhugi sööma minna on kallim kui kontorisse kaasa osta: “Kiire on, töötan siinsamas, sellepärast ostan, iga päev.”

Oma kööki on tulus pidada. Et salati ja grillkana letid popid on, kinnitavad ka teised pealinna kaubanduskeskused, kuid täpseid müüginumbreid ei soostu andma. Küll viitab näiteks Järve Selver, et kaup läheb nii hästi, et on tulus selle valmistamiseks oma kööki pidada.

Eesti oma purgisupitootja Salvest ütleb, et pooltoodete nõudluse kasvu näitab kas või see, et igal aastal toovad nad turule juurde viis kuni kümme täiesti uut toodet. Purgisupid pole ammu enam vanapoiste pärusmaa. “Eks kvaliteeti hoiab see, et sööjal on valida mitme tootja vahel,” ütleb Salvesti kvaliteedijuht ja labori juhataja Mall Toom. “Oleme kõik vanad retseptid ümber teinud ning enam ei pea käsu korras toorainet vastu võtma – valime ise välja kõige parema ja enamasti ainult Eestist.” Suurema osa Salvesti suppidest-salatitest-imikutoitudest-konservidest söövad ära eestimaalased, välismaale viiakse vaid käputäis.