Samas on edasisine hinnatõus piiratud, sest turu optimismi varjutavad teated kartelliliikmete rekordilisest tootmisest, vahendab Reuters.

USA toornafta West Texas Intermediate (WTI) barreli hind kerkis hommikul 23 senti 47,09 dollarini. Eelmisel kauplemispäeval oli hind langenud ligi 4% 46,86 dollarini.

Põhjamere Brenti toornafta barreli hind jaanuarilepingutes kerkis 45 senti 49,06 dollarini.

„Arvestades varasemat järsku langust võib praegune tõus olla tehniline korrektsioon,“ lausus Singapuri Phillip Futures’i naftaanalüütik Jonathan Chan.

27. septembrist, mil OPEC teatas, et plaanib nafta hinna kergitamiseks tootmist kärpida, on nafta hind tõusnud 13%. Kartell peaks kärpimise detailid ehk kes ja kuipalju tootmist vähendab, paika panema novembrikuisel kohtumisel.

Eile kiitis Opec heaks pikaajalise strateegia, mis näeb ette naftaturu liidrirolli taas enda kätte võtmise ning proaktiivsuse hinna kujundamisel.

Samas ei suutnud OPECi liidrid reedel omavahel ega laupäeval teiste tootjatega kohtudes ühegi kokkuleppeni jõuda. Goldman Sachs märgib analüüsis, et suutmatus tootmiskvootides kokku leppida ning üha suurenevad erimeelsused OPECi liikmesriikide vahel viitavad sellele, et 30.novembri kogunemisel ei pruugi mingit kokkulepet tulla.

Laupäevasel naftatootjate kohtumisel osalenud Kasahhi energiaminister Kanat Bozumbajev kinnitas, et Kasahstanil ei ole plaani tootmist vähendada.

Reutersi prognooside kohaselt püstitasid OPECi liikmesriigid oktoobris päevase 33,82 miljoni barreliga uue naftatootmise rekordi.