EDGE ehk Enhanched Data rates for GSM Evolution on GSM võrgu edasiarendus ning vahelüli GPRS-i ja 3G võrgu pakutavate andmesideteenuste vahel, võimaldades laias laastus neli kuni viis korda kiiremat andmeedastust kui praegu GSM-võrgus andmeedastuseks kasutatav GPRS, teatas ettevõte.

„Andmeside kasutus on hüpanud jõudsalt üles, näiteks on EMT-l üle 50 000 WAP-teenuse püsikasutaja,” ütles EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg. „Kasutajate soovid ja vajadused üha kasvavad ning see on eelduseks hakata EDGE vahendusel kiireid andmesideteenuseid pakkuma varem kui 3G võrgus. Samuti on lähiajal välja tulemas näiteks uus mobiiliportaal EMT GO!, mille kasutamine EDGEga on kiirem ja mugavam kui GPRSiga.”

EDGE kasutuselevõtuks tuleb välja vahetada või uuendada nii GSM-võrgu tugijaamu kui ka transmissiooni, kuna suuremad kiirused õhuliideses nõuavad ka suuremat kiirust pakkuda suutvat ühendust tugijaamade ja kesksõlmede vahel. Seepärast toimub võrgu uuendamine EDGE võimalustele vastavaks etapikaupa, alustades Tallinnast. Hetkel on EDGE levi Vabaduse platsil, Muugal, Mustamäel Liimi ja Kristiine tänava ning Lasnamäe EMT büroohoone ja tehnoloogiakeskuse piirkonnas.

„Veel mõned aastad tagasi olid mobiilsideoperaatorite kandvaimad uudised stiilis „GSM levib nüüd ka Tapal” ja „GSM-leviga on kaetud kõik Eesti suuremad maanteed”,” ütles Grünberg. „Nüüd on siis taas põhjust hakata selliseid uudiseid edastama, sedapuhku siis EDGE kohta.”

Esimese aasta jooksul plaanib EMT investeerida EDGE arendamisse umbes 15 miljonit krooni.

EDGE kasutamiseks on kliendil vaja EDGE toega mobiiltelefoni ning andmesideks GPRSi kasutajatel telefoni seadetes midagi muuta ei ole vaja. Kui kasutajal on EDGE toega telefon ja ta asub EDGE levialas, valib telefon andmesideks automaatselt EDGE võrgu, mille kaudu töötab oluliselt kiiremini nii internetis surfamine kui ka WAP-teenuste kasutamine. Liikudes EDGE levialast välja, lülitub telefon andmeside kasutamiseks automaatselt GPRSi peale.

EDGE hinnastatakse samade põhimõtete alusel kui GPRS ning hinnad vastavad GPRSi kasutamise hindadele.

Telefonidest toetavad EDGEt Nokia 6230, 5140, 7200, 3200, 6810, 6820, 6220, Sony Ericssonidest QC 85 (PCMCIA 4 kv), Motorola T725 (3/4 kv),. PCMCIA kaart-telefon Sierra Wireless AirCard® 775 (3 kv 2004).

EMT EDGE võrguseadmete tarnija on Ericsson.