"See kõik on paratamatu, sest kui kerkivad teised hinnad, peame hindu tõstma ka meie, muidu ei tule lihtsalt välja," on nii valdade sotsiaaltöötajad kui ka hooldekodude juhid ühel meelel, kirjutab
.

Kui Kihelkonna vald otsustas oma hooldekodu tasu vallavanem Raimu Aar-dami sõnul aasta viimasel istungil jätta esialgu samaks (435 eurot), siis teistel hooldekodudel on tulnud hinda tõsta või ootab hinnatõus alles ees.

Ehkki sellised otsused tulevad volikogude istungitel (suur osa hooldekodude omanikest on omavalitsused) tavaliselt raske südamega. "Kui hinnad aga ümberringi tõusevad, puudub muu väljapääs," sõnas Aardam.

Kaarma valla sotsiaaltalituse juhataja Liida Kaare märkis, et ehkki Kaarma vallas ootab kohatasu tõstmise probleem veel eelarve tegemist, tekib küsimus, kas see hindade tõus Pähkla hooldekodustki mööda läheb.

Hämmastav on Kaare arvates see, et kui mõni aeg tagasi olid omaksed sunnitud oma lähedasi hooldekodust raha- ja tööpuudusel koju viima, siis praegu on Pähkla maja nii täis, et pane inimesed või koridori elama. Siiski püütakse oma valla inimesed vastu võtta ja panna suuremat rõhku koduhooldusele.

Leisi valla Pärsama hooldekodu juhataja Kaire Tiigi sõnul on hooldekodus püütud klientide vajadustesse suhtuda paindlikult, sest inimene, kes asub elama hooldekodusse, ei saa muutuda sunnismaiseks vangiks.

"Meil on ka maja täis, aga näiteks suvel pakume 35-protsendilise kohatasuga koha hoidmist, mis tähendab seda, et inimene saab minna oma koju ja meie saame võtta hooldusele lühemate lepingutega kliente - näiteks kui keegi, kel vanainimene hooldada, soovib ära sõita või niisama puhata, on võimalik memm või taat sellisel juhul meile tuua," rääkis Tiik, lisades, et nende majas ongi palju sellist n-ö liikuvat rahvast, kes käivad tihti kodus.

"Kindlasti on ka meie hinnatõusu põhjustanud üldine hinnatõus," sõnas Muhu eakate hooldekodu juhataja Aino Rummel, lisades, et lisaks sellele on asutuse eelarvesse pandud tuletõkkeuksed, et tagada klientidele ohuolukordades turvalisus.

"Meie maja "taak" on olnud viimased aastad ootus-lootus kolida kohe-kohe uude hoonesse. Seoses sellega oleme hoidnud remondiks tehtavad kulutused minimaalsed," tunnistas Rummel.

Ometi on ka Muhus eakate kodu voodikohad täis ning juhataja ei mäleta, et neil oleks olnud aega, kus igas voodis ei oleks hoolealust. "Samas on tunduv vahe nende vahel, kes on tulnud hooldekodusse viis aastat tagasi või kes tulevad nüüd - hooldekodu on kujunemas pigem hooldushaiglaks," märkis Rummel.