Endine riigikogu liige Indrek Raudne võib end küll lohutada teadmisega, et Marek Antoniakile kuulunud Artig ajas pea sassi ka Eesti majanduse vägevatel ehk Swedbankil, Andres Saamel, Härmo Värgil ja Hans H. Luigel, kelle võimalus ettevõttesse investeeritud miljonid tagasi saada sõltub teisipäeval algavast pankrotiportsessist, kirjutab Äripäev.

Põhjus, miks linnavolikogus opositsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica saadikuna tegutseva Raudse kaasamine Artigusse küsimusi tekitab, tuleneb Integer Investi 2007. aasta aruandest ja sama aasta kohta käivast linnavolinik Raudse majanduslike huvide deklaratsioonist. Integer Investi kasum oli 2007. aastal veidi üle miljoni krooni ja linnavolinik Raudse põhiliseks varaks on elamu Tallinnas Kadriorus ja üle kahe miljoni kroonine pangalaen. Raudse ametlikke sissetulekuid vaadates ei saanud tal olla sellist raha, millega võiks likviidsusprobleemides vaevelnud kinnisvarafirmat turgutada.

Raudse kinnitusel suurt raha ta Artigus osaluse soetamise eest välja käima ei pidanud, 20protsendiline osalus ettevõttest liikus Integer Investile nominaalhinnaga ehk 8000 krooni eest. Raudse sõnul oli tegemist ettevõtte usalduse suurendamisega võlausaldajate silmis. "Selliseid nominaalhinnaga osaluste liikumisi tuleb praegusel ajal tihedamalt ette," selgitab ta ja kinnitab, et nii eelmisel kevadel, aga ka praeguses majandusseisus pole säärases varade jaotamises midagi üllatavat.

Konsultatsiooniettevõtte PW Partners ASi juht Peeter Võrk selgitab, et osaluste liikumine nominaalhinnaga on tavaline, kuid säärasel juhul kaasneb reeglina mingi investeering. "Seal taustal ilmselt on mingid kokkulepped. Isegi kui on kehvas seisus firma, siis nominaali eest lihtsalt ei ole mõtet osalust vahetada," märgib ta.